Ajánlók


Könyvbemutató - Holokauszt, új utak, új generációk

2016. April 27.

Ezúton szeretnénk örömmel értesíteni Önöket, hogy május 5-én tartjuk a Holokauszt, új utak, új generációk cím közös kötetünk bemutatóját délután 17 órától a Holokauszt Emlékközpontban. Jom Ha'Soához, azaz a zsidó ünnepek szerint a Holokauszt áldozatainak emléknapjához csatlakozunk ezzel.


A kötetet Hansági Ágnes irodalomtörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense mutatja be.

Teljes cikk →

Budapest nem lenne nélkülük

2016. March 18.

Internetes honlapra gyűjtik össze az Erzsébetváros, a Terézváros és Újlipótváros olyan emlékeit, amiből összeállhat a Budapesten élt zsidók majdnem elpusztított világának képe. A Városligeti fasorban is megannyi szecessziós épületet emeltettek.

Teljes cikk →

Holokauszt Emlékév, hogyan tovább? Avagy a Holokauszt Emlékév tanulságai, a továbbélés lehetőségei

2015. January 28.

A holokauszthoz és a történelmi traumákhoz fűződő viszony a történészeket, irodalmárokat, művészetkritikusokat hosszú időn keresztül megosztotta. A holokausztot körülvevő „tabuerdőket” az utóbbi évtized(ek)ben egyre inkább kiírtja az a gondolkodásmód, amely nemcsak az áldozatiság, de a bűnösség oldaláról is megközelíti az érintettek viszonyát és gondolkodásmódját a II. világháború eseményeihez fűződően. Az identitás, trauma és emlékezet a 20. század második fele és a 21. század humán tudományainak sarokpontjai, amelyek a tudomány szűken értelmezett keretein túllépve, a közéletben, ideológiákban és mindennapi politikában is fontos szerepet kapnak. A kérdés az, hogy az emlékévek magától értetődő, szinte kötelező érvényű eseményein túl és azokra reflektálva hogyan él(het)nek tovább az 1944-es év magyarországi és általában véve a holokauszt történései. Ahogyan kérdés lehet az is, hogyan hat ma, ennyi évtized távlatából a holokauszt a tudományos élet, a művészet, az oktatás és a közélet alakulására.

Teljes cikk →