Az ÓVÁS! Közhasznú Egyesület tevékenysége 2020-ban

A 2020-as évben tevékenységünk igencsak korlátozott volt, szinte nulla. 

A Covid veszélyre való tekintettel nem voltak séták, nem voltak találkozók, nem voltak rendezvények, nem indult kutatás, stb. Kivéve, hogy a Kik éltek, kik építettek itt? című kutatási weboldalunkon (lathatatlan.ovas.hu) három épülettel elindult az újlipótvárosi kutatásunk és felkerült 5-8  új épület is a terézvárosi és erzsébetvárosi épületek közé.

Ebben az időben ugyanakkor megsokasodtak a kormányzati és befektetői szándékok és tervek műemlék bontásokról (például Radetczky laktanya, Heinrich udvar), és durva, környezetbe történő beavatkozásokról (Tihany, Balaton, Velencei tó, Fertő tó, Tatai tó stb.) Tevékenységünk az elmúlt évben így elsősorban a tiltakozó csoportok támogatásából állt. Az egyetlen átmenetileg eredményes magyarországi tiltakozás a VIII. kerületi Heinrich udvar bontása és építkezési elleni volt. 

A valóban eredményes tiltakozás, amiben részt vettünk, a németországi Hamburg esetében történt. 2020. májusában támogató levelet küldtünk a magántulajdonban lévő romos állapotú első hamburgi reformzsinagóga megmentésére. A romos zsinagógát tulajdonosa le akarta bontani. A német állam a kérelmek és tiltakozások hatására úgy döntött, hogy kivásárolja a romos, de igen komoly történeti értéket jelentő épületet és bontás helyett zsidó kulturális centrumot alakít ki benne.

Az elmúlt évben Götz Eszter segítségével pályáztunk a 200.000 Ft.-os NEA támogatásra és ezt meg is kaptuk. Ez biztosítja számunkra a 2021-es évben a könyvelői díj kifizetését és az ÓVÁS!  weboldal fenntartásának lehetőségét.

Jövő évi terveink között továbbra is szerepel a Király utca 15. szám alatti gettó emlékhely hosszabbtávú kertépítészeti kialakítása, a kutatási weboldal folytatása, séták, rendezvények szervezése, a veszélyeztetett épületek fotózása, dokumentálása, védelmi javaslata stb. 

Budapest, 2021. május 27.

Összeállította: Perczel Anna

Éves beszámoló 2020.

2020. évi elszámolás