BESZÁMOLÓ AZ ÓVÁS! KÖZHASZNÚ EGYESÜLET 2016. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Az ÓVÁS! Egyesület, 2004. évi megalakulása óta foglalkozik az UNESCO által is védett Régi pesti zsidónegyed értékeinek bemutatásával és védelmével szóban, írásban, fotózással, filmek és kiadványok készítésével, demonstrációkkal, kiállítások és konferenciák rendezésével, valamint jogi úton történő érdekérvényesítéssel.
2016 során ez utóbbival már nem élhettünk, mert a kulturális örökséggel, műemlékkel kapcsolatos kérdésekben a 2012-ben megváltoztatott törvények ezt a civil szervezetek számára többet nem teszik lehetővé.
Ugyanakkor folytattuk az ingyenes séták vezetését magyar és külföldi egyetemistáknak, civil szervezeteknek és a szakmai tanácsadást a hozzánk fordulóknak: lakóknak, egyetemistáknak és civil szervezeteknek.
Egész évben folyamatosak voltak az ÓVÁS! találkozók (az ÓVÁS! tagjai és támogatói részvételével) az egyesület programjainak és a Kik éltek, kik építettek itt? címen 2015-ben létrehozott weboldal továbbfejlesztésére valamint az egyeztetések más civil szervezetekkel közös ügyekben.

2016-OS PROGRAMJAINK

A 2016-os év legnagyobbrészt a 2014-ben elkezdett Rothschild Alapítvány támogatásával készülő „Kik éltek, kik építettek itt? című, www.lathatatlan.ovas.hu weboldalon megjelenített kutatásunkról szólt (a kutatás folyamatosan 2017 júniusáig tart és a zsidó részvételről szól Budapest világvárossá válásában).

A zsidók szerepét a főváros fejlődésében sokan és sokféle módon tárgyalták már, a témának komoly irodalma van. A „Kik éltek, kik építettek itt?” címen indított program újdonsága az, hogy épületek, építtetőik, tervezőik és lakóik megjelenítésével egy weboldalon mutatjuk be, mivel járult hozzá a főváros arculatához zsidó lakossága 1840 és 1944 között. Ennek kapcsán elsősorban az Erzsébetváros és a Terézváros épületeivel foglalkoztunk. Mindezt szociológiai tanulmányok és dokumentumfilm készítésével egészítettük és egészítjük ki. A kutatási anyagot 2016-tól kezdődően megosztottuk a Zachor Alapítvánnyal annak érdekében, hogy a későbbiekben oktatási anyagként is működhessen.
Kutatásunkat a 2015-ben szűkebb közönségnek, főleg szakértőknek történt bemutató után 2016. március 19-én már széles közönségnek mutattuk be, ezt egybekötöttünk a lathatatlan.ovas.hu címen található weboldal nagyközönség számára történő megnyitással. A bemutató színhelye a Hátsó Kapu volt, mely ez alkalomból zsúfolásig megtelt. (VII. Dohány utca 13.). A bemutató és a weboldal párhuzamos megnyitása után (de azóta is folyamatosan) sok-sok megkeresést, levelet: elismerést, kiegészítést, hibákra történő észrevételt is, valamint segítség felajánlást kaptunk. A bemutató után több újságcikk is megjelent az ÓVÁS! folyamatban levő kutatásáról (Magyar Narancs, Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Hírlevele, Jewish Heritage).

2016-ban felkérést kaptunk a KÉK által évente szervezett 100 éves házak programhoz kapcsolódóan séta vezetésére az Erzsébet körúton. A sétára 2016. április 16-án került sor.

A Blaha Lujza tértől a Király utcáig húzódó, 1884 és 1890 között kiépülő Erzsébet körút épületei, üzletei, kávéházai és az itt nyílt mozik közül igen sok zsidó kezdeményező, építtető vagy tervező nevéhez fűződik. Az Erzsébet körutat alkotó 45 épület közül 19 köthető zsidó építtetőhöz, 15 épület pedig zsidó tervezőhöz. Olyan nagyhírű orvos is építkezett itt, mint báró dr. Korányi Frigyes, vagy ennek a korszaknak olyan jelentős építésze, mint Freund Vilmos. A kiemelkedő világhírű személyiségek közül többek között itt született Lénárd Sándor író, itt élt dr. Ferenczy Sándor, pszichiáter, Freund Zsigmond munkatársa és barátja.

A Budapest 100 program keretében az ÓVÁS! Egyesület szervezte Erzsébet körúti séta során ezekből az épületekből mutattunk meg az érdeklődőknek néhányat. A sétáról Jávor István dokumentumfilmet készített.

2016. április 18-án az ÓVÁS! rendkívüli közgyűlést tartott, ahol megtárgyaltuk és elfogadtuk a módosított alapító okiratunkat. Ez a civil szervezetekre vonatkozó új rendelkezések miatt vált szükségessé. Annak érdekében, hogy a közhasznúságról szóló új rendelkezéseket, melyet 11 oldalban közöltek velünk, megfelelően teljesítsük ügyvéd segítségét vettük igénybe. A rendkívüli közgyűlés által elfogadott módosított alapító okiratot a Fővárosi Törvényszék végzésében elfogadta, így az ÓVÁS! Egyesület továbbra is közhasznú civil szervezetnek számít.

2016. áprilisában a MAROM Egyesület meghívására az ÓVÁS! Egyesület részt vett a Mit keresünk mi itt? címen tartott kétnapos konferenciájukon, ahol Perczel Anna beszélt az ÓVÁS! „Kik éltek, kik építettek itt?” című kutatásáról.

2016. május 30-án tartottuk meg rendes évi közgyűlésünket.
2016. június során a Klubrádió és a Civilrádió is interjút készített a lathatatlan.ovas.hu weboldalon látható kutatásunkról.

2016 szeptemberétől kezdtük el szervezni a 2014 júniusa óta tartó kutatás zárásaként 2017 februárjára tervezett egy napos nemzetközi konferenciát Zsidó részvétel az európai nagyvárosok kialakulásában címmel és a hozzátartozó kiállítást a FUGÁ-ban. A program megvalósítására 2016 márciusában pályáztunk és az NKA Építőművészet Kollégiuma 2016 júniusában 600.000 Ft. támogatást szavazott meg számunkra (ezt az összeget teljes egészében a fent említett 2017-es nemzetközi konferencia zárásaként tervezett kiállítás megvalósítására fordítottuk).

Budapest, 2017-05-24Perczel Anna elnök
ÓVÁS! Egyesület