Akár farmerbolt is lehet Budapest egyik legszebb patikájából

index.hu, Zsolt Melinda , 2008. július 3.

Ugyan még nem kapta kézhez Mezős Tamás, a KÖH elnöke azt a nyílt levelet, melyben civilek kérik közreműködését az Andrássy úti Opera Patika belső bútorzatának megmentésében, de általánosságban annyit elmondott, hogy a műemlékvédelem érdeke az eredeti berendezéssel rendelkező és funkcionális üzlethelyiségek megőrzése. A törvények megengedik, hogy farmer- vagy órabolt nyíljon a gyógyszertár helyén.

Olyan kevés eredeti berendezéssel rendelkező, illetve a mai napig funkcionális üzlethelyiség létezik ma, hogy a műemlékvédelem evidens érdeke ezek megőrzése, reagált Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke arra a kérdésünkre, hogy hogyan vélekedik a nyílt levélről, melyet műemlékvédők és értelmiségiek küldtek, akik az Andrássy úton található Opera Patikát, a főváros egyik legszebb gyógyszertárát akarják megmenteni. Mezős Tamás egyelőre nem kapta kézhez a levelet, így a konkrét ügyről részletesebben nem nyilatkozott.

Klikk!

A KÖH sajtóosztálya kérdésünkre azt közölte, hogy az épület, amelyikben a patika található, május 5. óta van ideiglenes műemléki védettség alatt, a gyógyszertár jelenlegi tulajdonosa ez ellen adott be fellebbezést. „Folyamatban lévő ügyről a törvény értelmében a KÖH nem nyilatkozhat” – teszik hozzá.

A KÖH tájékoztatása szerint az üzletbelső megváltoztatható, az utólagos hozzáépítések, mint például a modern tárolók, eltávolíthatók, az üzlet utcai traktusa azonban így területileg nem bővül, miután maga a védett műtárgy-együttes tölti ki azt. Ezzel együtt más funkció a védett üzletbelső megtartása mellett természetesen elképzelhető, a műemléki védelem nem korlátozó tényező.

„A védett műtárgy-együttessel, a belső térrel szerves összefüggésben áll, azzal egy időben létesült a portál és a feliratok. A beépített bútorzat, a portál, valamint maga az épület stílusegységet képez, egymástól el nem választhatók” – olvasható az Andrássy út 26. alatti lakóépület ideiglenes védelméről szóló KÖH-határozatban. Az ideiglenes védelem egy évig érvényes, további egy évvel meghosszabbítható, derül ki a dokumentumból.

Ezek alapján tehát a törvény megengedi, hogy az üzlethelyiség más funkciót kapjon, azaz ne gyógyszertárként működjön tovább. Forrásaink szerint fel is merült ennek a lehetősége, hallottak olyan tervekről, melyek szerint kávézó, farmer- illetve órabolt nyílna az Andrássy út 26-ban, a lakók és a civilek azonban azért küzdenek, hogy az Opera Patika gyógyszertárként működhessen tovább, hogy így a patikabútorzat és üzletbelső megőrizhető legyen. Többen is azt állították, hogy igény esetén tudnának olyan szakmai befektetőt keresni, aki az ingatlan megvásárlása után vállalná, hogy gyógyszertárként üzemelteti tovább az üzletet.

Úgy tudjuk, a KÖH azután helyezte a teljes épületet ideiglenes védelem alá, hogy egy, a patika bútorzatának lebontására kihívott restaurátor a műtárgyak láttán a KÖH-höz fordult engedélyért. A hivatal eljárásának eredményeként a restaurátor nem kapott bontási engedélyt, az ingatlan tulajdoni lapjára azonban széljegy került, így a jelenlegi tulajdonosi kör keze meg van kötve. A patika ajtaját egyébként már áprilisban bezárták, és vásárlót keresnek, ez lehet az oka annak, hogy fellebbezést nyújtottak be az ideiglenes védelemről szóló határozat ellen, hogy lekerüljön a széljegy a tulajdoni lapról.

Sikerült telefonon elérnünk az egyik tulajdonost, ő azonban egyelőre nem akarta kommentálni az ügyet, mivel még nem született meg a KÖH másodfokú döntése.


  Az Opera Patika 120 éve

A gyógyszertárat 1888-ban Török Sándor alapította, az akkori üzlet az Andrássy út 29-ben nyílt meg, ahonnan az 1930-as években átköltöztették az Andrássy út 26-ba. Az eklektikus-neoreneszánsz stílusú bútorzatot ekkor egészítették ki a koloniál galériával és az ahhoz tartozó feljáróval. Az új tulajdonos az a Lám Elemér volt, aki feltalálta az orvosi pemetefű-cukorkát. A teljes bútorzatot 1967-ben védetté nyilvánították. Az állami kezelésben lévő gyógyszertárat 1993-ben privatizálták, idén áprilisig patikaként működött. Az Andrássy út ugyan a világörökség része, ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyes épületek automatikus védettséget élveznek. Az épület, illetve a patika üzlethelyisége így csak idén májusban kapott ideiglenes védettséget.