Megint műemléket bontanak: tető nélkül a Dob utca 21.

Tönkreteszik a Dob u 21. alatti műemlék épületet, pedig a Fővárosi Törvényszék – az Óvás! keresete nyomán – felfüggesztette az engedély végrehajtását a per jogerős befejezéséig.

Amikor a Dob utca 21. (Budapest, VII. kerület) befektetője másodfokon is engedélyt kapott az U alakú műemléképület belső szárnyainak elbontásával összekapcsolt építkezésre, mélygarázsépítésre, megemelt magasságú „tetőtér beépítésre”, stb. Ezzel kapcsolatban az ÓVÁS! keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez a műemléképület részleges bontásának felülvizsgálatára és addig is a bontás leállítására, a visszafordíthatatlan károk elkerülésére.

A keresetről az ÓVÁS! értesítette a VII. kerület jegyzőjét és a Fővárosi Kormányhivatal Műemléki Iroda vezetőjét kérve, hogy a bírósági döntésig függesszék fel az építkezést. A felfüggesztés jogosságát a bírósági döntés ideje alatt mindketten megkérdőjelezték és ez így nem is történt meg.

A Törvényszék még ugyan magáról az engedély jogosságáról műemlék épület esetében nem döntött, de arról igen, hogy az ÓVÁS! (vagyis a Felperes) „kérelme alapos”, és „a kellően valószínűsített indokok… olyan különös méltánylást érdemlő körülmények, amelyek megalapozzák a végrehajtás késleltetését”. Ezért az engedély végrehajtását a per jogerős befejezéséig felfüggeszti. Azonban a döntés alatt eltelt időben, ahogy a képeken is látszik, az oldalszárnyak bontása megtörtént, a telek alá mélygarázs épült stb.

Az épület melletti ház, a Dob utca 19. műemléképületnél ugyanazon befektetőnek állagmegóvási engedélyt adott ki a műemléki engedélyező hatóság (itt építési engedély még nincs). A tető teljes elbontása, a belső falak és a födémek feltöltésének elbontása az állagmegóvás és veszélyelhárítás ürügyén történt (természetesen mindez jogszerű engedélyekkel, ami így a tél közeledtével viccnek tűnik). Ezt is megkérdőjeleztük, de erre még nem kaptunk hivatalos választ.

Alább olvasható az Óvás! levele a kerület jegyzőjének:

Tisztelt Jegyző úr,

2012. 07. 24-e óta Önnek tudomása van arról (és ugyanúgy tudomása van Budapest Főváros Kormány Hivatal Kulturális Örökség Irodavezetőjének is), hogy az ÓVÁS! Egyesület keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez a VII. Dob utca 21. szám alatt álló műemlék épület részleges bontása miatt. A keresetlevélben az ÓVÁS! Egyesület a törvényszéktől a műemlék épület bontási és építési munkáinak leállítását kérte és annak felülbírálatát, hogy jogos-e a műemlék épület részleges bontása. Az építkezést azonnal le kellett volna állíttatni, hogy a bírósági döntésig ne keletkezhessen visszafordíthatatlan kár. Az építkezés azonban nemcsak a bejelentésünk idején és az azóta eltelt időben, de a Fővárosi Törvényszék végzése óta sem lett leállítva. Az ÓVÁS! Egyesület a végzést 2012. november 20-án vette át, a végzés kiállításának dátuma: 2012.október 27. Ma 2012. november 23-a van. A bíróság mérlegelése szerint az ÓVÁS! Egyesület kérelme „kellően valószínűsített indokok” -t tartalmazott és a bírósági döntést „olyan különös méltánylást érdemlő körülmények” határozták meg, „amelyek megalapozzák a végrehajtás késleltetését”. A végrehajtás késleltetése olyannyira nem történt meg, hogy időközben többek között elbontották az U alakú műemlék épület belső szárnyait, aminek a megmaradása véget kértük többek között az építkezés felfüggesztését.Kérjük Jegyző úr azonnali intézkedését az építkezés leállítására. Kérjük az építkezés területén történő bejárás haladéktalan megvalósítását az ÓVÁS! Egyesület részvételével annak érdekében , hogy az okozott károk megállapíthatóak legyenek. Emellett kérjük annak kivizsgálását, hogy ki a felelős mindezért.Közérdekű bejelentésünket postai úton is továbbítjuk Önnek és Budapest Főváros Kormány Hivatal Kulturális Örökség Irodavezetőjének.

Tisztelettel,Perczel Anna elnök
ÓVÁS! Egyesület