Panama házról házra az Erzsébetvárosban

Schmidt Gábor, Népszabadság, 2008. december 23.

Belső vizsgálatot indít Erzsébetváros azon ingatlaneladások ügyében, amelyek miatt a főügyészség is nyomoz.

Az ügynek eddig kilenc gyanúsítottja van, hárman előzetesben ülnek. Ma az erzsébetvárosi önkormányzat rendkívüli testületi ülést tart, amelyen várhatóan szóba kerülnek az ingatlanügyek is. Lapunk sorba vette a panamaügyben szereplő épületek sorsát. Üres telkek, csődbe ment beruházók, félrevezetett bérlők.

A helyi frakcióvezetőkből álló vizsgálóbizottságot bízta meg Erzsébetváros képviselő-testülete, hogy vegye górcső alá az önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatát, és a gazdasági bizottság – amelynek korábbi vezetője, az SZDSZ-es Gál György jelenleg is előzetes letartóztatásban van – tevékenységét. Lapunk házról házra járva annak nézett utána, mi lett a gyanú szerint törvénytelenül továbbadott egykori önkormányzati bérházakkal.

Dembinszky utca 26.

Az erzsébetvárosi önkormányzat szociális és gyámhivatalának korábbi épülete, jelenleg paravánnal eltakarva. Az ingatlanra a Dembi 26 Kft. szerzett vételi jogot, a céget 2004 novemberében vette meg a Metira ciprusi offshore cég, majd két hónap múlva továbbadja a 97 százalékos üzletrészét egy spanyol cégnek. A Dembi 26 Kft. jelenlegi tulajdonosa hat ír és egy brit üzletember, valamint egy Virgin-szigeteki cég.

Dembinszky utca 32.

1900 körül épült földszintes épület, úgy négyezer négyzetméteres alapterületű telken. A vételi jogot a hárommillió forinttal alapított Dembinvest Kft. szerezte meg, amelyet névértéken vett meg a Metira. A ciprusi offshore cégtől ír befektetők vették meg az üzletrészt. A kerületnek az ügyleten nem volt nyeresége (az ingatlanért kapott 36 millió forint a bérlők kiköltöztetését fedezte), a strómancég viszont 66 millióval gazdagodott. 2004-ben 39 lakásos társasházat terveztek oda, amely azóta sem épült meg. Az épület falán ma is hirdetik, hogy eladó.

Dob utca 14.

1839-ben épült, U alakú klasszicista lakóház. A tervek szerint az utcai traktus megmarad, oldalszárnyait lebontják, a 14 méter széles udvaron két, ötemeletes épületet emelnek, ötven lakással és mélygarázzsal. A piaci áron félmilliárdot érő épületet az előzetes letartóztatásban lévő értékbecslő 280 millió forintra értékelte. A ház negyven lakójával azt közölték: nincs más választásuk, meg kell állapodniuk a befektetővel, különben a házat sosem újítják fel, és az akár életveszélyessé is válhat. A bérlők a befektetővel kötött szerződést nem ismerhették meg, az önkormányzat illetékesét sosem sikerült annak elérnie, aki e házból érdeklődött az épület sorsa iránt. Nemrégiben az utolsó bérlő is beadta a derekát, lakásaik után 210-290 ezer forintot kaptak négyzetméterenként. Az épület vételi jogát a Dob-Center Kft. szerezte meg, a kft. üzletrészéhez 2004 novemberében a Metira, majd három héttel később egy másik ciprusi offshore cég, a Linmor jutott hozzá, amelyet 2005-ben továbbadott ír állampolgároknak. Az épület értékét növeli, hogy a Gozsdu-udvar közvetlen szomszédja. 

Dob utca 18.

A Gozsdu-udvar másik szomszédos épülete. 1840 körül épült, klasszicista eredetű, szecessziós homlokzatú, egyemeletes lakóház, nyolc lakással és egy irodával. A tervek szerint a volt Hoffer-féle húsfüstölő utcai, L alakú szárnya megmarad, a belső udvarban viszont ötemeletes épület épül, 39 lakással. 2006-ban a házat ideiglenes műemléki védettség alá helyezték. Ugyanebben az évben a VII. kerület úgy döntött, felülvizsgálja a befektetővel kötött szerződést, ám 2007-ben már szerepel az értékesítésre kijelölt ingatlanok listáján, százmilliós árbevétellel.

Az épületre a Király-Major Kft. szerzett vételi opciót, a kft. üzletrészét a ciprusi Metira vette meg 2003 utolsó napján, majd 2004 februárjában továbbadta egy másik, vele azonos székhelyen alapított, ugyancsak ciprusi cégnek, a rákövetkező napon (!) pedig három ír állampolgárnak.

Dob utca 107.

1850 körül épült, földszintes, késő klasszicista lakóház. Helyére a Dob Center épül, öt emelettel és egy tetőtéri szinttel, 42 lakással, az épület alatt egyszintes mélygarázzsal. A beruházó a Coral Holding. A vizsgált ügyletek közül ez az egyetlen ingatlanfejlesztés mondható sikeresnek, ahol új ház épült a régi helyére.

Károly körút 3/A, tetőtér

Az épület 1994-ben alakult társasházzá, az alapító okiratból azonban kimaradt a pince és az 1250 négyzetméteres tetőtér. Utóbbit az önkormányzat eladta a Panorama Penthouse Kft.-nek, amelyet 2004 márciusában a ciprusi Metira, majd alig egy hónapra rá a Linmor szerez meg, 2005-ben két ír állampolgár tulajdonába kerül. A befektető a tetőtérben penthouse lakásokat alakítana ki, de mivel az épület műemlék, nem magasíthatja meg, ezért meg akarja szerezni a 27., legfelső emeleti lakást is. A lakók nem tudnak kapcsolatba lépni a céggel, amely nem száll be sem a lift, sem a rossz állapotú tető felújításába, utóbbit a lakók pénzén, csaknem kétmillió forintból erősítik meg átmenetileg. A cég jelenleg több mint 13 millió forint közös költséggel tartozik a háznak.

Király utca 15.

E ház eladása vezetett az ingatlanbotrány kipattanásához és a 2006-os feljelentés megszületéséhez. 2004 végén a kerületi képviselők zárt ülésen döntöttek arról, hogy az épületet eladják 547 millió forintért a még bejegyzés alatt lévő Király Palace Kft.-nek, amelyben résztulajdonos volt Nagy György vállalkozó, a panamagyanús ügyletek első gyanúsítottja, a kerületi lakásépítő korábbi résztulajdonosa. A 61 lakásból álló lakóépületben ötven bérlő ennek ellenére élni akart elővásárlási jogával. Az egyik lakógyűlésen Nagy és Gál György gazdasági bizottsági elnök azt állítja, hogy – mivel egyben adta el az önkormányzat az épületet – a bérlőknek nincs elővásárlási joguk, Gál megfenyegeti a lakókat, ha nem engednek, a következő 15 évben nem újítják fel az épületet. A kerület 2008 elején felmondta a befektetővel kötött opciós szerződést, az épület marad önkormányzati tulajdonban.

Király utca 21.

A kétemeletes, klasszicista stílusú Jó Pásztor-házat a Kazinczy utca sarkán Pollack Mihály építette 1833-ban Dlauchy Ferenc lakatosmesternek. A dongaboltozatos kapualjon áthaladva a félköríves lépcsőház előtt négyoszlopos előtér található, vörös mészkővel burkolt udvarral és vörös márványból készült kúttal. Az épület az 1840-es években itt működő Jó Pásztor nevű hírhedt éjszakai lebuj után kapta a nevét. Az idén tavasszal született kerületi rendelet szerint egyedi műemlékvédelem alatt áll. A kerület 2008 elején felmondta a Hajnal Király Kft.-vel kötött opciós szerződést – arra hivatkozva, hogy 2007 végéig, meghosszabbított határidőre sem sikerült kiköltöztetni a bérlőket -, az épület marad önkormányzati tulajdonban.

Király utca 25-27-29.

A bérlők 2004-ben, véletlenül tudták meg, hogy az önkormányzat eladja fejük fölül az épületet a Király 27 Kft.-nek, amelynek nevében Nagy György vállalkozó alkudozott a lakókkal. A kerület 2008 elején váratlanul felmondta a Király 27 Kft.-vel kötött opciós szerződést, arra hivatkozva, hogy az nem tudott a 2007 végi határidőre megállapodni a bérlőkkel. (A házeladások ügyében 2006-ban tett feljelentés ügyében a rendőrség kezdett nyomozni, 2007 végén a főügyészség magához vonta az ügyet, egyes vélemények szerint ez is szerepet játszhatott a kontraktus felmondásában.) A hoppon marad Király 27 Kft. a szerződésbontás miatt pert indított az önkormányzat ellen, és perfeljegyzést kért az ingatlanra. A kerület – eltérően a korábbi gyakorlattól – ezután pályázatot írt ki, amelyet az Autóker Holding cége, a Gozsdu-udvar átépítésében is szerepet játszó Király Developments Kft. nyert meg, 1,8 milliárdos árat kínálva. Az eredményhirdetés előtti hetekben ismét feltűnt Nagy György, aki már ez utóbbi cég nevében győzködte a bérlőket.

Klauzál utca 8-10.

A Klauzál utcában két, az ingatlanpanamában érintett ház áll. A 8. szám alatti négyemeletes alsó szintjén klasszicista, egyébként eklektikus bérház, a 10. szám alatt pedig kétemeletes, kora eklektikus bérház áll, klasszicista földszinttel.

Az erzsébetvárosi önkormányzat 2006-ban jelölte ki értékesítésre a két ingatlant, a 8. szám alatti után 183, a 10. szám alatti után 343 millió forint bevétellel számolva. A két ház vételi jogát a Klau-Bau Kft. szerezte meg, amelynek egyik alapítója a korábbi ügyletekből már jól ismert ciprusi Metira volt. A Klauzál utca 8-10. szám alatt 105 lakásos apartmanházat terveztek építeni Amber Square néven, természetesen a meglévő épületek bontása után. 2007-ben kezdték volna az építkezést, a régi épületek eltüntetését azonban a műemlékvédelmi hivatal nem engedélyezte. A fejlesztés egy ír ingatlanfejlesztő, a Kendar Holdings magyarországi leányvállalata, a Kendar Hungary beruházásában valósult volna meg, de a régi házakat sem sikerült lebontani, és a hírek szerint az anyacég is csődbe ment, jelenleg a honlapja sem elérhető.

Rózsa utca 18/A

Ezen ingatlan elsinkófálása miatt vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba Kardos Pétert, az erzsébetvárosi pénzügyi bizottság SZDSZ-es vezetőjét. A politikust nagy kárt okozó, társtettesként elkövetett csalással, felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A Rózsa utca 18/A alatti házra a Rózsakert Ház Kft. – amelyben ma már jelentős befolyással rendelkezik egy Seychelle-szigeteki cég – kötött adásvételi előszerződést, amelyet 2007 végéig hosszabbított meg a kerületi képviselő-testület. Az épületet még korábban, 2003-ban jelölték ki elidegenítésre, pályázat kiírása nélkül. A Rózsakert Ház Kft. vezető tisztségviselője volt korábban Nagy György, aki 2002-ben közös céget alapított a pénzügyi bizottság előzetesben lévő elnökével.

A gyanú szerint a bizottsági elnök és a vállalkozó, közösen alapított cégében – hogy ne derüljön ki az öszszeférhetetlenség – barátnőiket tették meg tagoknak. A szintén előzetesben lévő ingatlan-értékbecslővel az épületet az előre megbeszéltek szerint 42,5 millió forintra értékeltetik. A strómancég 95 millió forintos haszonnal adta tovább az ingatlan vételi jogát egy külföldi befektetőnek. Az 1891-ben épült, klasszicista lakóházat tavaly bontották le.