Pert nyert a hvg.hu: nyilvános a zsidónegyed értékvizsgálata

Forrás: hvg.hu, 2009. szeptember 24.

A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú bíróság április ítéletét, így a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hétfőn kiadja lapunknak a VII. kerületi zsidónegyedről készült értékvizsgálat dokumentmait.

A hvg.hu tavaly decemberben kérte a hivataltól, hogy a budapesti zsidónegyed 2008. február 21-ére elkészült, telkenkénti műemléki értékvizsgálatát küldje el a szerkesztőségnek. Mivel ezt a hivatal megtagadta, a hvg.hu újságírója a TASZ-hoz fordult jogi segítségért.

Az április tágyaláson a Fővárosi Bíróság nem fogadta el a KÖH érvelését, miszerint az értékvizsgálaton még a jövőben bizonyosan alapulnak majd – a rehabilitációs terven kívüli – döntések, ezért a dokumentum belső, döntés-előkészítő adatnak minősül, ami a törvény alapján elzárható a nyilvánosság elől. Ezt az indoklást a a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú tárgyaláson ismét elutasította, helyben hagyva az elsőfokú döntést.

A másodfokon helyben hagyott elsőfokú ítélet értelmében tehát a városrészről készült elemzés mindenki számára nyilvános. Az ítélet nyomán a KÖH jövő hétfőn kiadja a hvg.hu-nak a kért adatokat.