Perczel Anna és az ÓVÁS! barátjától, Nagy Bálinttól búcsúzunk

Nagy Bálint az első pillanatoktól kezdve aktív támogatónk volt, 2004-es megalakulásunkkor is jelen volt

2004 tavaszán, amikor először gyűltünk össze a Vista kávézójában, hogy létre kellene hozni egy civil szervezetet a zsidónegyed építészeti örökségének védelmére, Bálint is ott volt.

A Kik éltek itt, kik épitettek itt projekt bemutató kiállítása is nála volt, a Fugában. Annával rengeteget dolgozott rajta.

2007 tavaszán K40 címmel kiállítás nyílt a Hajós utcai N&n galériában

INSTALLÁCIÓ ÉS KIÁLLÍTÁS A BUDAPEST KIRÁLY UTCA 40. FELÚJÍTÁSÁRÓL MINT SZAKKOLLÉGIUMOK HÁZA
BUDAPEST, N&n GALÉRÍA
2007. március 28. – április 16.

2006 tavaszán a Magyar Építész Kamara, az Octogon folyóirat és az Óvás! Egyesület közös pályázatot írt ki a Király utca 40. szám alatt található épület újrahasznosítására és a hozzá tartozó szomszédos telekrész beépítésére, a környéken létező közösségek számára hasznos javaslatok összegyűjtésére.

A kezdeményezés egy barcelonai építész alkotóközösség (OpenSource Architecture) és két budapesti szakkollégium (Ész-TEK) összefogásából kifejlődött projekt alapkövévé vált…

Legyen Szakkollégiumok Háza a Király utca 40-ben!

Az ezen koncepció alapján bekerült terveket az N&n Galériában mutattuk be. A jó hangulatú kiállításmegnyitó igazi közösségi élmény volt.

2009-ben az OSA Centrális Galériában a nagy ÓVÁS! kiállítást az N&n galéria rendezte

Alternatív gondolatok a zsidónegyedről

Alternatív rendezési tervet készített az ÓVÁS! Egyesület szakértői csapata a bontásoktól és érzéketlen új beépítésektől tönkretett régi pesti zsidónegyed területére. A terv bemutatója 2009. április 28-án volt a Centrális Galériában.

A kiállítást megnyitotta: Konrád György.

2017-ben a Fugában nagy ÓVÁS! nemzetközi konferencia volt, a hozzá kapcsolódó kiállítás Nagy Bálint elképzelése és megvalósítása

Február 23-án az ÓVÁS! Egyesület egész napos nemzetközi konferenciát rendezett a FUGA Építészeti Központban Zsidó részvétel az európai nagyvárosok kialakulásában címmel, hogy összehasonlíthassuk budapesti kutatásunkat más városokéval. A konferenciát, melyen a magyar előadókon kívül svéd, francia, német, spanyol és amerikai előadók vettek részt, Komoróczy Géza nyitotta meg. A kutatás részeként szervezett konferencia költségeit a Rothschild Alapítvány támogatta.

A konferencia zárásaként megnyílt az a 3 hétig tartó kiállítás, melyen, a weboldalon látható, a kutatást reprezentáló épületek folyamatos vetítése történt meg. A kiállítás létrehozását az NKA 600.000 Ft-os támogatása tette lehetővé. Ezt követően, február 24-én sétát tartottunk a konferencia külföldi előadóinak a zsidó negyedben.

A kiállítás koncepciójának kitalálója, tervének elkészítője és a vetítésre alapuló koncepció megszervezője Nagy Bálint építész volt.

A weboldal bemutatása újszerű megoldásokat igényelt. Az installálást 3 projektoros vetítéssel sikerült megoldani:

  • A bejárattal szemben lévő falra a kutatás helyszínéül választott VI. kerület (Terézváros) és VII. kerület (Erzsébetváros) felnagyított térképét vetítettük, a zsidók által építtetett épületek színes bejelölésével. Így nemcsak a szövegben, de vizuálisan is láthatóvá vált, hogy a zsidó részvétel Budapest nagyvárossá válásában, ebben a két kerületben milyen nagyságrendű volt, közel a ma álló 1945 előtt épült épületek fele.
  • A jobb oldali falon egy 10×2,5 m-es vetített felületen 36 képernyőre osztva a kiválasztott 75 épület 6,5 órányi szöveg- és képanyaga ment folyamatosan a teljes nyitva tartás ideje alatt. Rövid leírás, a kiválasztott épületre ráközelítő google műholdas térkép, részletes szöveg, fotódokumentáció. Ennek a vetítésnek nem a mélységbeli megismerés, hanem az érdeklődés felkeltése volt a feladata.
  • A terem bejáratánál volt a harmadik vetítés, amelyen folyamatos internetkapcsolattal a honlap teljes anyaga volt látható, és egy érintőképernyős felületről kezelhető. A nagy vetítésen kiválasztott anyag itt részleteiben elérhető volt. A háromféle vetítés több látogató számára biztosította az egyidejű megismerést.

A kiállítás megnyitására Konrád Györgyöt kértük fel, aki az ÓVÁS! egyik alapító tagja és kezdettől támogatója. A megnyitón több mint százan vettek részt, eljött a VI. kerület főépítésze, a Mazsihisz és a Mazsike elnöke is. A kiállítás 3 héten át volt megtekinthető a FUGA nyitva tartásának megfelelően. A konferenciáról és a kiállításról hírt adott a Múzeum Café márciusi száma, a Magyar Építőművészet,  a megnyitó utáni napon interjút közölt a Klubrádió.

2019 – A Fugában az Ami látható és ami láthatatlan könyv második kiadásának bemutatója 

A VII. kerületi önkormányzat még 2018-ban megbízta az ÓVÁS! Egyesületet az Ami látható, és ami láthatatlan című, Erzsébetváros zsidó örökségéről szóló 2013-ban kiadott kötet javított-aktualizált változatának elkészítésére. A kötet 2. kiadása 2018. november végére készült el. Hivatalos bemutatására 2018. december 16-án került sor a VII. kerületi Zsidó Történeti Tárban, a Csányi utca 5-ben. Az ÓVÁS! által szervezett bemutató a 2019-es évre halasztódott. Erre 2019. február 6-án került sor a FUGÁ-ban. A könyvbemutató moderálására Ránki Júliát kértük fel. A kötetet Legát Tibor, a Magyar Narancs újságírója és a kötet szerzői mutatták be a nagyszámú közönségnek. A 2. kiadással kapcsolatban riport jelent meg a Magyar Narancsban Perczel Annával.

A Fuga könyvesboltjában mindig kapható volt Perczel Anna Védtelen örökség című könyve.

Nagy Bálint építész, 1949–2022
György Péter írása a 444.hu-n olvasható.