Az ÓVÁS! közhasznú egyesület tevékenysége 2017-ben

Az ÓVÁS! Egyesület, 2004. évi megalakulása óta foglalkozik az UNESCO által is védett Régi pesti zsidónegyed értékeinek bemutatásával és védelmével szóban, írásban, fotózással, filmek és kiadványok készítésével, demonstrációkkal, kiállítások és konferenciák rendezésével, valamint jogi úton történő érdekérvényesítéssel.

2017 során ez utóbbival már nem élhettünk, mert a kulturális örökséggel, műemlékkel kapcsolatos kérdésekben a 2012-ben megváltoztatott törvények ezt a civil szervezetek számára többet nem teszik lehetővé.

Ugyanakkor folytattuk az ingyenes séták vezetését magyar és külföldi egyetemistáknak, civil szervezeteknek és a szakmai tanácsadást is a hozzánk fordulóknak: lakóknak, egyetemistáknak és civil szervezeteknek.

Egész évben folyamatosak voltak az ÓVÁS! találkozók (az ÓVÁS! tagjai és támogatói részvételével) az egyesület programjainak és a Kik éltek, kik építettek itt? címen 2014-ben létrehozott weboldal  továbbfejlesztésére valamint az egyeztetések más civil szervezetekkel közös ügyekben (Liget projekt, Vár beépítése, Római parti gát, stb.).

Programjaink

2017-es év első fele továbbra is nagyrészt a „Kik éltek, kik építettek itt? című, www.lathatatlan.ovas.hu weboldalon megjelenített kutatásunkról szólt, a zsidó részvételről a főváros arculatának kialakításában. A Rothschild Alapítvány által támogatott kutatási projekt 2014 júniusában kezdődött és 3 éven át 2017. június végéig tartott.  A támogatással létrejött weboldal lehetővé tette, hogy a kutatás weboldalon történő megjelenítését saját munkával, támogatás nélkül is folytatni tudjuk és a jövőben is folytatni fogjuk.

Február 22-én több civil szervezettel és szakértővel közösen az ÓVÁS! Egyesület levelet küldött az UNESCO-nak, mely az aláírók szakmailag alátámasztott Liget projektet elutasító véleményét tartalmazta. Március 1-én választ kaptunk a Világörökségi Központ igazgatójától, Mechtild Rössler-től avval, hogy véleményünket továbbítja az UNESCO Világörökség Bizottságának.

Február 23-án az ÓVÁS! Egyesület egész napos nemzetközi konferenciát rendezett a FUGA Építészeti Központban Zsidó részvétel az európai nagyvárosok kialakulásában címmel, hogy összehasonlíthassuk budapesti kutatásunkat más városokéval. A konferenciát, melyen a magyar előadókon kívül svéd, francia, német, spanyol és amerikai előadók vettek részt, Komoróczy Géza nyitotta meg. A kutatás részeként szervezett konferencia költségeit a Rothschild Alapítvány támogatta.

A konferencia zárásaként megnyílt az a 3 hétig tartó kiállítás, melyen, a weboldalon látható, a kutatást reprezentáló épületek folyamatos vetítése történt meg. A kiállítás létrehozását az NKA 600.000 Ft-os támogatása tette lehetővé. Ezt követően, február 24.-én sétát tartottunk a konferencia külföldi előadóinak a zsidó negyedben.

A kiállítás koncepciójának kitalálója, tervének elkészítője és a vetítésre alapuló koncepció megszervezője Nagy Bálint építész volt.

A weboldal bemutatása újszerű megoldásokat igényelt. Az installálást 3 projektoros vetítéssel sikerült megoldani:

  • A bejárattal szemben lévő falra a kutatás helyszínéül választott VI. kerület (Terézváros) és VII. kerület (Erzsébetváros) felnagyított térképét vetítettük, a zsidók által építtetett épületek színes bejelölésével. Így nemcsak a szövegben, de vizuálisan is láthatóvá vált, hogy a zsidó részvétel Budapest nagyvárossá válásában, ebben a két kerületben milyen nagyságrendű volt, közel a ma álló 1945 előtt épült épületek fele.
  • A jobb oldali falon egy 10×2,5 m-es vetített felületen 36 képernyőre osztva a kiválasztott 75 épület 6,5 órányi szöveg- és képanyaga ment folyamatosan a teljes nyitva tartás ideje alatt. Rövid leírás, a kiválasztott épületre ráközelítő google műholdas térkép, részletes szöveg, fotódokumentáció. Ennek a vetítésnek nem a mélységbeli megismerés, hanem az érdeklődés felkeltése volt a feladata.
  • A terem bejáratánál volt a harmadik vetítés, amelyen folyamatos internetkapcsolattal a honlap teljes anyaga volt látható, és egy érintőképernyős felületről kezelhető. A nagy vetítésen kiválasztott anyag itt részleteiben elérhető volt. A háromféle vetítés több látogató számára biztosította az egyidejű megismerést.

A kiállítás megnyitására Konrád Györgyöt kértük fel, aki az ÓVÁS! egyik alapító tagja és kezdettől támogatója. A megnyitón, ahol több mint százan vettek részt többek között eljött a VI. kerület főépítésze, a Mazsihisz és a Mazsike elnöke. A kiállítás 3 héten át folyamatosan nyitva volt a FUGA nyitva tartásának megfelelően. A konferenciáról és a kiállításról hírt adott a Múzeum Café márciusi száma, a Magyar Építőművészet,  a megnyitó utáni napon interjút közölt a Klubrádió.

Május 16.-ra Perczel Annát meghívták a Párizsi Magyar Intézetbe előadást tartani a Kik építették Budapestet? című kiállításhoz kapcsolódó konferenciára, ahol Perczel „A láthatatlan zsidó Budapest” címmel ismertette az ÓVÁS! Kik éltek, kik építettek itt? című weboldalán bemutatott kutatási eredményeket, melynek során bebizonyosodott, hogy például az Erzsébetvárosban a ma is látható 1945 előtt épült házak ~44, 25 %-a, a Terézvárosban ~49, 11%-a köthető  zsidó építtetőhöz és többnyire zsidó tervezőhöz. Az előzetes becslések szerint ehhez hasonló lehet a helyzet a Lipótvárosban is. Az Újlipótvárosban pedig ez az arány akár a 80-90 százalékot is elérheti.

Május 24.-én tartottuk meg évi rendes közgyűlésünket, ahol az ÓVÁS! tagjai továbbra is az előző vezetőség megválasztása mellett döntöttek (elnök: Perczel Anna, elnökhelyettesek: Egri Orsolya, Horn Gabriella). Határoztunk az évi tagdíj 5.000 Ft-ra történő emeléséről és négy új tag felvételéről is.

Június 30.-án történt meg a Rothschild Alapítvány pályázat lezárása (a tartalmi és a pénzügyi angol nyelvű beszámoló leadása), majd az elszámolás elfogadása. A 2017-es évben a 3 évre kapott 40.000 fontból 5. 675.000 Ft került egyrészt a projektben résztvevő 10 ember az évi munkájának (weboldalfejlesztés, projektmenedzselés, kutatás, szövegírás, korrektúra, fotózás, weboldal feltöltés folytatása, dokumentumfilmek és interjúk készítése, az új kutatásra épülő tematikus séták megtervezése a Zachor Alapítvánnyal közösen, stb.), másrészt a szükséges költségek (például: archív képek, portrék, történeti térképek megvásárlása és közlési joga, nemzetközi konferencia költségei, stb.) kifizetésére.

2017 szeptemberében több örökségvédelemmel foglalkozó civil szervezettel együtt az ÓVÁS! is aláírta azt a RÉKE (Régi Épületek Kutatói Egyesület) által kezdeményezett nyílt levelet, mely a magyarországi műemlékvédelem ellehetetlenítéséről, teljes felszámolásáról szólt és ami több újságban is megjelent. Ennek következményeként az államtitkárság az összes aláíró szervezet képviselőjét, így minket is egyeztetésre hívott meg. Erre először október 4-én, majd december 20-án került sor a Parlament épületében. Azonban az egyeztetésnek sajnos semmi értelme sem volt. A műemlékvédelem szempontjából minden civil meghívott által legfontosabbnak tartott önálló műemléki intézet létrehozásának gondolatát már az első egyeztetésen elutasították. Csak homályos választ kaptunk a Világörökségi területek és védőzónáik Kezelési Tervének helyzetéről, elkészítésének várható időpontjáról, melynek legutolsó, törvénybe foglalt határideje 2012. volt. A mai napig nincs tudomásunk arról, hogy ez a munka elkezdődött volna. Az eredetileg még decemberre tervezett nemzetközi ICOMOS küldöttség jövetele a következő évre tolódott.

Pályázatok

2017 áprilisában a NEA-17-M kódszámú pályázatán 700.000 Ft támogatást kaptunk egyrészt az Egyesület működésére, másrészt az Egyesület honlapjának megújítására. A pályázati időszak 2017. április 1.- 2018. március 31. (a honlapunk megújítása 2018-ra megtörtént).

Terveink 2018-ra

Folytatjuk a Kik éltek, kik építettek itt? című kutatásunkat a zsidó hozzájárulásról Budapest világvárossá válásában, kiterjesztve a kutatást a Lipótvárosra és az Újlipótvárosra.

Szeretnénk megjelentetni a 2017. februári nemzetközi konferencia anyagát magyar és angol nyelven, hogy bemutassuk az emancipált európai zsidóság szerepét az európai nagyvárosok fejlődésében a modern korban, és hogy ez összehasonlítási alapul szolgáljon a Budapest városfejlődésével kapcsolatos kutatásokhoz.

Terveink között szerepel a Király utca 15. szám alatti gettó emlékhely felújítása, melyhez anyagi támogatást keresünk pályázat útján.

Budapest, 2018. május 23.
ÓVÁS! Egyesület