„Ami látható, és ami láthatatlan”

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat felkérésére az ÓVÁS! Egyesület 2013-ban könyvet készített Erzsébetváros zsidó örökségéről, Ami látható, és ami láthatatlan címmel. A tizenkét, fotókkal illusztrált fejezetben az erzsébetvárosi zsidóság történetét, vallási, oktatási, szociális, kulturális, kereskedői és iparos életét mutattuk be. Érzékeltetni akartuk a zsidóság szerepét, hozzájárulását a városrész nagyvárossá, majd világvárossá válásához, bemutatni fotókkal is, amit létrehozott, mindazt, ami ebből látható, felhívva a figyelmet arra is, ami már nem látható.

Fontosnak tartottuk kiemelni az emlékezés jelentőségét, bemutatni a vészkorszakot felidéző, az áldozatok és védőik előtt tisztelgő emlékhelyeket, emellett természetesen kiemelten a zsinagógák és a zsidó önreprezentáció kivételes, a város arculatában jelentős szerepet játszó épületeit. A két utolsó fejezetben a régi pesti zsidó negyedben zajló óriási társadalmi és kulturális változásokat igyekeztünk érzékeltetni, elgondolkozva a folyamatok irányán, távlati lehetőségein. Végül feltettük azt a kérdést is, hogy vajon ezek a spontán változások önmagukban, valódi támogatási rendszer és rehabilitáció hiányában, elegendőek-e?

A kötet szerzői nagyrészt az ÓVÁS! tagjai vagy támogatói: Götz Eszter, Ladányi János, Gyárfás Katalin, Perczel Anna, Szalai-Szabó István, Szegő Dóra. Az általuk írt fejezetek sorát jelentős történészek: Komoróczy Géza, Konrád Miklós, Toronyi Zsuzsanna fejezetei egészítik ki. A színes fotókat Fejér Martin és Jávor István, az ÓVÁS! tagjai és Lábass Endre készítették. A kötet szerkesztője Török Gyöngyvér, tervezője Romvári János, a korrektor Götz Eszter volt. A zsinagógákról, az oktatásról és az egyleti életről szóló fejezeteket Bányai Viktória lektorálta.

A kötetet a VII. kerületi önkormányzat ajándékozásra szánja, így sajnos kereskedelmi forgalomba nem kerül.

Meghívó - Ami látható és ami láthatatlan