Az Akácos udvar

Részlet a Budáné Juhász Katalin által írt „Utak, utcák, terek és épületek Erzsébetvárosban” című könyvből, melyet az Erzsébetvárosi önkormányzat adott ki 2004-ben.

Az Akácfa utca 61. A házat Pollach Mihály építette, akinek a nevét a Nemzeti Múze-um fémjelzi. Jó, hogy itt van 150 éve ez a ház, sokunk örömére.

Az Akácfa utca 61. földszintes ház. Hogy került ide ebbe a belvárosi utcába egy falusi ház -kérdezhetné valaki. A házat Pollack Mihály építette,akinek nevét a Nemzeti Múzeum (1846)fémjelzi. Jó,hogy itt van ez a ház,több mint 150 éve sokunk örömére. Az építtető Eichhorn Ferdinánd volt. 21 év elteltével is Pollack bővítette a házat,udvari tol- dalékkal. Ekkor már Wohltran János rendelte meg az építést. Ma Szociális Szolgáltató Köz- pont muködik a házban. A felújított épület a XXI. században is jól megfelel céljainak. Az alag- sori helyiségekben kiállításokat rendeznek,a ház udvarán pedig nyaranta színházi előadásokat tartanak. Ez az „Akácos udvar „ belopta magát az erzsébetvárosiak és a fővárosiak szívébe

 

 Az Akácfa utca 61-ben ma Szociális Szolgáltató Központ működik. A ház Akácos udvara.