Az ÓVÁS! sajtóközleménye a védett budapesti világörökségi helyszíneket ellenőrző ICOMOS-UNESCO misszióval tartott egyeztetésről

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO megbízásából 2018. február 5-8 között Magyarországra látogatott az ICOMOS, a világörökségi műemléki helyek felügyeletét ellátó nemzetközi szervezet két főből álló küldöttsége.

A rendezvény szervezője, a Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kulturális Örökségvédelmi és Kiemelt Fejlesztési Főosztály Világörökségi Osztálya a háromnapos látogatás során egy másfél órás találkozóra civilszervezeteket is meghívott.

Véleményünk szerint az ICOMOS szakértőkkel rendezett találkozó szervezése furcsa körülmények között zajlott.

A találkozóra eredetileg a Parlamentben került volna sor, és a kiválasztott szervezetektől két-két fő regisztrációját hagyták jóvá.

Kicsit később mégis arról értesítettek bennünket, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel, helyhiány miatt, meghívott szervezetenként csak egy főt fogadhatnak a (18 ezer négyzetméteres) Parlament épületében. Ekkor még azt ígérték, hogy a civilszervezetek projektorral, vetítéssel együtt mutathatják be a véleményüket a Múzeumi Negyedről, a Budai Vár kormányzati negyeddé alakításáról és a többi örökségvédelmi kérdésről. Közben a Városligetet védő aktivisták, a Ligetvédők a találkozó idejére flashmobot hirdettek a Parlament elé.

Ezt követően a csütörtök reggel 9-re meghirdetett találkozó előtti este fél 8-kor a Miniszterelnökség főosztálya e-mailben értesítette a résztvevőket arról, hogy az ICOMOS szakértőivel folytatott egyeztetésre egész más helyszínen: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, és más időpontban kerül sor, s ott vetítésre sem lesz lehetőség.

A helyszínre érkezve a civilek meglepetten tapasztalták, hogy a szervezés során alighanem valami furcsa félreértés történt.

  • a Ludovika vadonatúj épületének jól felszerelt termében háromszor ennyi meghívott is elfért volna;
  • rendelkezésre állt egy korszerű projektor is;
  • több olyan szervezet is részt vett a találkozón, amely tudomásunk szerint nem végez semmilyen érdemi munkát az érintett világörökségi helyszínek védelméért, viszont támogatja, vagy legalább is nem ellenzi a kormány nagyprojektjeit. Ugyanakkor más, ismert szervezeteknek, a Greenpeace-nek, illetve a Levegő Munkacsoportnak csak az utolsó pillanatban sikerült bejutnia az egyeztetésre.

A Ligetvédők gyorsan reagáltak, és áthelyezték a flashmobot a Nagyvárad térre. Habár őket nem engedték részt venni a megbeszélésen, az ablakon kívülről, transzparenseikkel – a tanácskozásra beengedett szervezetek képviselőinek segítségével, telefonon egyeztetve – mégis megmutathatták véleményüket a delegációnak.

Az ICOMOS küldöttséggel találkozó szervezetek az egyeztetésen többek között a Budai Várral, a Városliget- Múzeum negyed projekttel, a magasházakkal, a védőzónákkal és a kulturális örökségvédelem intézményi rendszerének hiányával foglalkozott részletesen. Néhányan átadták előre elkészített anyagukat a küldöttség szakértőinek, és az Átlátszónak is elküldték közzétételre.

Lásd még az Átlátszó két cikkét:

és a Szakértői anyagok-nál az ÓVÁS! Egyesületnek az ICOMOS szakértői számára készített magyar nyelvű, valamint ennek angol nyelvű változatát.

A képek készítője: Bardóczi Sándor.