Civilek a pesti a zsidónegyed megmentéséért

NOL, 2008. szeptember 20.

Alkotmánybírósághoz, közigazgatási hivatalhoz és ügyészséghez fordul több civil szervezet a régi pesti zsidónegyedre vonatkozó új szabályozási terv miatt, amelyet tegnap fogadott el Erzsébetváros képviselő-testülete. A helyi MSZP és Fidesz által közösen – épp a világörökség napján – elfogadott rendelet az ülésen is demonstráló civilek szerint a még megmaradt építészeti örökség megsemmisüléséhez vezet.

Gergely József (MSZP) alpolgármester szerint viszont a péntektől hatályos szabályozási terv egységes védelemben részesíti a zsidónegyedet, és szigorúbb az eddigi reguláknál, hiszen nem ír elő kötelező bontásokat.

Az erzsébetvárosi zsidónegyedben zajló bontásokat évek óta kritizáljó civil szervezetek, ó szerint az értékes, régi épületek helyére kerülő jellegtelen háztömbök miatt elvész a negyed hangulata. Többen aggályosnak tartják azt a kerületi gyakorlatot is, hogy az önkormányzat offshore cégek tulajdonában lévő projekttársaságokkal szerződik; a bérlők eltávolításának és a ház kiürítésének és bontásának költségét e cég állja, majd a kerületnek fizetendő vételár sokszorosának megfelelő értékű fejlesztést valósít meg.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésének napirendjén szerepelt, hogy kapjon fokozottabb védelmet a negyed, és a bontásokban jelentősen megkötötték volna a kerület kezét, ám ezt Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármester, fővárosi képviselő javaslatára a szocialisták és a Fidesz együttesen megakadályozta.