FELHÍVÁS a továbbra is veszélyben lévő régi pesti zsidónegyedért!

Erzsébetvárosban és Terézvárosban évek óta megengedhetetlen, közösségellenes döntések születnek, amelyek következtében Budapest egyik legértékesebb negyede közel áll a teljes pusztuláshoz. Jelenleg a bontások és építések ugyanúgy folytatódnak, mintha nem is lett volna szigorú UNESCO-figyelmeztetés, az ingatlan-elidegenítések kapcsán nem is lenne ügyészségi vizsgálat. Most, hogy talán végre megfelelő jogi válaszok formálódnak az itt kialakult áldatlan folyamatok megállítására, felhívással fordulunk az illetékes hatóságokhoz, hogy ne késlekedjenek gyakorlati lépésekkel is megakadályozni a további pusztulást. Ehhez a valódi rehabilitációt megalapozó hosszabb távú intézkedések mellett a következő azonnali lépéseket tartjuk szükségesnek:

 

– A VII. kerület jegyzője azonnal függesszen fel minden bontást, a részleges bontást és a jelentős átalakításokat is! Szüntesse meg a törvénysértő rendeletek alkalmazását – mind a hatályos, mind a már hatályon kívül helyezetteket! A VII. kerületi képviselő testület helyezze hatályon kívül a 2008 szeptemberében elfogadott  ún. „rehabilitációs szabályozási tervet”, melynél a Közigazgatási Hivatal szintén törvénysértést állapított meg!

– Addig, amíg az UNESCO elvárásait  és a budapesti világörökségi területekre vonatkozó Kezelési Terv megőrzési követelményeit teljesítő törvényes építési szabályozási tervek nem készülnek el, se a VI., se a VII. kerület, se a VI-VII. kerület építés-eljárási ügyeiben esetenként kijelölt más kerület, se a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ne adjon ki bontási vagy építési engedélyt, a lejárt engedélyeket ne hosszabbítsák meg! Az engedélyezési tilalom a közterület alatti mélygarázs-építésre, fasorok, fák kivágására, közterület felújításra is vonatkozzon!

– A világörökségi területek esetében a magyar államot képviselő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az UNESCO nyomatékos javaslata alapján, azonnal kezdjen tárgyalásokat a befektetőkkel a már kiadott, de még meg nem valósult bontási/építési engedélyek megváltoztatása érdekében!

– Kérjük a főváros vezetését, hogy az általuk 2008 májusában kezdeményezett, de Hunvald György VII. kerületi polgármester közreműködésével meghiúsított moratóriumra vonatkozó előterjesztésüket – a jelenleg fennálló törvénysértő állapot megszüntetése érdekében – újra terjesszék elő és rendeletben kötelezzék a VII. kerületet a moratórium betartására!

– Felkérjük a KÖH elnökét, hogy a 2008 februárjában elkészült műemléki értékleltár anyagát, melyet az UNESCO megnyugtatására az adófizetők pénzén azzal a meghirdetett céllal készíttetett el, hogy a szabályozási terv alapjául szolgáljon, mégis mérhetetlen károkat okozva a mai napig titkos anyagként kezel, – mint közérdekű adatot – hozza nyilvánosságra! 

Budapest, 2009. március 19.        

Nagydiófa Egyesület     

Civil Egyesület a Terézvárosért     

Ifjú Humanisták     

Védegylet      

Nagymező utcaiak Egyesülete     

Hunyadi tér- Kincsünk a piac      

Levegő Munkacsoport       

ÓVÁS!  Egyesület

Élőlánc a Városért Egyesület              

Szindikátus Egyesület