Hogyan járult hozzá a magyarországi zsidóság Budapest felépítéséhez

2013. során az ÓVÁS! Egyesület a VII. kerületi önkormányzat felkérésére könyvet készített Erzsébetváros zsidó örökségéről, „Ami látható, és ami láthatatlan” címmel. Ennek során elkezdtük annak kutatását, hogyan járult hozzá a magyarországi zsidóság Budapest felépítéséhez. Ezt a munkát tervezzük folytatni Kik éltek, kik építettek itt? címmel Erzsébetváros, Terézváros, Lipótváros és Újlipótváros területén.

Eddig is sokan foglalkoztak a zsidók szerepével Budapesten, a témának komoly irodalma van. Programunk mégis újat hoz, amennyiben vizuálisan, épületek, utcák, kerületek példáján mutatja be, hogyan és mennyire járultak hozzá a zsidók a főváros arculatának kialakításához.

A kutatás első évében külön weboldal készül a projekthez, ahol térképen tüntetjük fel a zsidó építtetők által építtetett, és zsidó építészek által tervezett épületeket Erzsébetváros, Terézváros, Újlipótváros, és esetleg Lipótváros területén, így jelezve a zsidó építészeti hozzájárulás mértékét ezekben a városrészekben. Ugyanezt néhány jelentős korszakot jelző történeti térképen is be szeretnénk mutatni. (mi történt 1840-től 1873-ig,1873-tól 1900-ig, és 1900-tól 1918-ig majd1945-ig?). Csak a ma is látható épületekről lesz szó, azokról, amelyek között ma járunk, sétálunk, vagyis azokról, amelyek hozzájárulnak Budapest mai arculatához.

A térképen megkülönböztetve jelezzük majd azokat a legjelentősebb vagy legérdekesebb épületeket, amelyeket a weboldalon szöveges leírással, fotókkal külön ismertetünk, azokat az épületeket, ahol jelentős, olykor világhírű zsidó személyiségek éltek, vagy amelyeket kiemelkedő zsidó építészek terveztek, jelentős zsidó családok építtettek, valamint ahol valamilyen jelentős intézmény jött létre.

A január végén tartott műhelybeszélgetésen a kutatási program első fázisát, az első 6 hónap eredményét mutattuk meg meghívott szakértőknek, hogy megtudjuk, mit gondolnak róla. Tanácsaik, kritikájuk alapján folytatjuk majd a kutatást és a weboldal további fejlesztését.

A második évben a kutatást szociológiai tanulmányok egészítik majd ki, és végül dokumentumfilm is készül. A kutatási anyagot ugyancsak a második év során megosztjuk a Zachor Alapítvánnyal annak érdekében, hogy oktatási anyagként is működhessék. A kétéves program kiállítással és kerekasztal beszélgetéssel zárul.