MEGHÍVÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA

2010. január 21-én, csütörtökön 11 órakor kávé, tea és pogácsa mellett sajtótájékoztatót tartunk!
Helyszín: Sirály első emelete (VI. kerület Király utca 50.)

Mindenkit szeretettel várunk!

ÓVÁS! Egyesület, Szindikátus, Nagydiófa Egyesület, Védegylet

Sajtónyilatkozat:

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ  A SIRÁLYBAN

2010. JANUÁR 21. 
 
 
 

Történhet bármi – UNESCO figyelmeztetés, letartóztatások, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának felszólítása a törvénytelen szabályozási terv helyett új szabályozási terv elkészítésére, változtatási tilalom elrendelésére – folytatódik a zsidónegyed tönkretétele

Sorozatosan adják ki az engedélyeket a VII. kerületben annak a 2008. szeptember 19-én elfogadott Szabályozási Tervnek az alapján, mely semmiben nem különbözik az előzőektől, és amelyről a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa megállapította, hogy törvénysértő.

Törvénysértő, mert:

  • nem vette figyelembe az állam nemzetközi kötelezettségvállalásait
  • nem vette figyelembe az örökségvédelmi szempontokat, hiányzik az örökségvédelmi vizsgálat
  • nem vette figyelembe a környezeti szempontokat, hiányzik a környezetvédelmi vizsgálat
  • nem kapta meg a főpolgármester egyetértését.

 

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa 2009 júliusában felszólította

  • a VII. kerületi önkormányzatot, hogy alkosson törvényes rendeletet a szabályozási tervről a törvénysértő helyett, gondoskodjon a Belső-Erzsébetváros világörökségi területén

    az UNESCO Világörökségi Bizottsága által tett ajánlások végrehajtásáról, különös tekintettel a már kiadott bontási és építési engedélyek jegyzői felülvizsgálatára, a lejárt engedélyek visszavonására.

  • gondoskodjon a szükséges mértékű változtatási tilalom elrendeléséről,
  • a Fővárosi Közgyűlést, hogy gondoskodjon a világörökségi helyszínek és védőzónáikra vonatkozó egyértelmű szabályok megalkotásáról,
  • a kormányt arra, hogy a világörökségi védelemre vonatkozó önálló törvényt lehetőség szerint legkésőbb a 2009. évi őszi ülésszakon terjessze az Országgyűlés elé. Emellett az ombudsmani jelentés elengedhetetlennek tartja a Kezelési Terv jogszabályi megalkotását. 

A jelenlegi törvénytelen helyzet kialakulásához nagymértékben hozzájárult, hogy a 2008 februárjában elkészült örökségvédelmi értékvizsgálatot a KÖH elnöke visszatartotta, sőt titkosította. Az értékvizsgálat egyértelműen meghatározta volna, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni a nemzetközi és országos védelem alatt álló városrész épületeivel.

A HVG annak érdekében, hogy ez a rendkívül fontos közérdekű anyag nyilvános lehessen, pert indított, amit meg is nyert, de ez a 2008 szeptemberében elfogadott terv szabályain már nem változtathatott.  
 

Mi történt és mi történik ezután? Miért fordultunk alkotmánybírósághoz? 

  • A törvénysértő  szabályozási terv helyett nem készül törvényes, mert a JNO megállapításait és felszólítását a kerület elutasította. Az új engedélyeket (bontás-építés) a kerület és a KÖH továbbra is a törvénysértő terv alapján engedélyezi. Tudomásunk szerint a kiadott építési engedélyeket sem a kerület, sem a KÖH nem vizsgálta felül, a lejárt engedélyeket meghosszabbították.
  • Nem készült és nincs folyamatban semmilyen hivatalos program, stratégia a zsidónegyed rehabilitációjára.
  • A fővárosi közgyűlés nem hozott semmilyen szabályt a világörökségi területekre.
  • A világörökségi törvény tervezete ugyan elkészült, de nem védi a védőövezetet. Hatása jóváhagyása esetén is leghamarabb 2 év múlva érvényesülne, az elfogadás időpontja ugyanakkor teljesen bizonytalan.
  • A VII. kerületi Polgármesteri Hivatal által 2009. december 1-jén kérésünkre közölt adatok alapján a jelenleg folyó bontási eljárások száma 1, a folyamatban lévő elvi építési eljárások és építési eljárások száma 7, a jogerős elvi építési engedélyek és építési engedélyek száma 13. Az adatok között azonban nem szerepelnek a műemlékekkel kapcsolatos eljárások.
  • A KÖH által kiadott, illetve a folyamatban lévő engedélyek számát nem ismerjük, mivel a KÖH elnöke, amikor ezeket az adatokat kértük tőle, az adatok kiadásának jogosságában kételkedve az adatvédelmi biztoshoz fordult. Válasz az adatvédelmi biztostól még nem érkezett. Pillanatnyilag 17 befektetői tulajdonban lévő, kiürített, kiürítés alatt álló vagy megcsonkított műemlék lakóházról tudunk a Belső-Erzsébetvárosban. 4 műemlék lakóház eladása folyamatban van.

 

Miután nyilvánvalóvá  vált nem számíthatunk arra, hogy a VII. kerületi önkormányzat törvényes rendeletet alkosson a szabályozási tervről 2009. december 22-én Alkotmánybírósághoz fordultunk annak érdekében, hogy elérjük a törvénytelen szabályozási terv megsemmisítését

A beadvány aláírói: ÓVÁS! Egyesület, Szindikátus Egyesület – Nagydiófa utcaiak, Védegylet 
 

Mit tervezünk a jogi lépések és az alternatív terv után? 

Tovább próbálkozunk, egyrészt jogi úton, másrészt szélesebb körű tájékoztatással  

  • Újabb levélben számolunk be az UNESCO-nak a zsidónegyed helyzetéről
  • Szeretnénk továbbra is elérni, hogy a Belső-Erzsébetváros teljes területe védett legyen, sőt véleményünk szerint a Középső-Erzsébetváros is ugyanolyan védelmet érdemel. (Ez bár megegyezik a KÖH terveivel, évek óta nem mozdul ki a holtpontról).
  • Ahol engedélyezési eljárás van folyamatban, ott ügyfélként bejelentkezünk, hogy tudjuk, mi készül, és érdemben beleszólhassunk. Ügyféljog kéréseinket eddig a VII. kerület és a KÖH ugyan sorban jogtalannak tartotta és visszautasította, de a VI. kerületi Király utca 40. esetében az Államigazgatási Hivatal, fellebbezésünkre a kérés jogosságát már elismerte.
  • Filmbemutatókat, kiállítások rendezését is tervezzük.
  • Miután a kerületen kívül már mindenki által beismerten károsnak tartott terv helyébe nem készült semmi, 2009 első felében az ÓVÁS! Egyesület alternatív tervet készített a zsidónegyedre, melyet kiállításon is bemutatott.

    Az alternatív tervünket idén továbbfejlesztjük és látványtervekkel egészítjük ki, hogy közérthetőbb legyen és szélesebb körben is megvitathassuk. Látványos és ugyanakkor szakmailag megalapozott formában szeretnénk bemutatni és bizonyítani azt, hogy a múlt építészeti és kulturális értékeinek megőrzésével is lehetséges a mai igényeknek megfelelő városi lét, és ez hosszútávon nem le-, hanem felértékelődést jelent. Azért, hogy ezt minél tágabb körben meg tudjuk értetni, egy könnyen felállítható és leszerelhető pavilont szeretnénk megvalósítani. A látványtervek és a pavilon megvalósítása érdekében pályázatot nyújtottunk be, mely reméljük sikeres lesz. 

 

                                                             ÓVÁS!  Egyesület                            

                                        Szindikátus Egyesület – Nagydiófa utcaiak                    

                                                                  Védegylet