Meghívó sajtótájékoztatóra

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2011. április 14-én délelőtt 11: 00-kor tartandó sajtótájékoztatónkra. A helyszín egy a bontástól megmenekült, felújított ház: Budapest, VII., Kazinczy u. 47. Mika Tivadar Mulató. A meghívó itt letölthető.

 Mi történt az elmúlt három évben a régi pesti zsidónegyedben? Mi teljesült és mi nem az UNESCO elvárásaiból és a magyar állam ígéreteiből?

Éppen 3 évvel ezelőtt jelent meg az UNESCO első elmarasztaló jelentése a régi pesti zsidónegyed helyzetéről. Ezt két évvel ezelőtt újabb figyelmeztetés követte. Ezért az ÓVÁS! szükségét látja az eltelt időben történtek összefoglalásának, annak érdekében, hogy felhívja a döntéshozók figyelmet a változatlanul tarthatatlan helyzetre és ismételten sürgesse a törvényes és szabályos eljárások valamint az UNESCO által elvárt követelmények betartását.

Szomorúan állapítjuk meg, hogy a régi pesti zsidónegyedben a helyzet továbbra is ugyanolyan aggasztó, mint a 2008 áprilisában Michel Polge UNESCO szakértő elmarasztaló jelentésében és az UNESCO 2008. évi quebeci, majd 2009-es sevillai figyelmeztetése előtt volt. A magyar állam UNESCO megnyugtatására szánt 2009 évi Megőrzési állapotjelentésében megfogalmazott ígéretek üres, súlytalan szavaknak bizonyultak. Az ÓVÁS! Egyesület ilyen semmitmondó jelentésnek látja a magyar állam 2011. január 31-i Megőrzési állapotjelentésének a Régi pesti zsidónegyedre vonatkozó részét is. http://www.vilagorokseg.hu/portal/tartalom.php?idt=20110202162259 Eszerint az elvárásokból és ígéretekből az eltelt két év alatt egyedül az egykori gettó határvonalának feltárása történt meg, de védése ugyanakkor elmaradt.

Az épület, illetve a belső szárnyak bontása és az ilyen jellegű tervek engedélyezése folytatódott. Lásd például: Nagydiófa utca 8, Kazinczy utca 37, Klauzál utca 7-9, Dob utca 19, Dob utca 21, Dohány utca 31, Akácfa utca 47-49, Akácfa utca 61. esetét

Továbbra sem tudunk egyetlenegy tárgyalásról sem a befektetőkkel a 2008. előtti engedélyek megváltoztatására. A zsidónegyed védett részén a 2005 óta kiadott érvényben lévő engedélyek száma ~ 8, a 2008 szeptembere óta kiadott, több esetben bontással is járó engedélyek száma ~ 9, a csatlakozó utcákban ~12, illetve ennyi van folyamatban.

– Nem teljesült a beépítés jellegét őrző, bontásokat kizáró elvárás sem a 2008 szeptemberében elfogadott új szabályozási terv elfogadásával. A tervben nem csökkentették a beépítés mértékére vonatkozó mutatókat (szintterületi mutató, beépítettségre vonatkozó %). A szintterületi mutató — ugyanúgy, mint az UNESCO figyelmeztetés előtti tervekben — továbbra is 4,5 és 6 között mozog, holott a belső tömbökben és a belső utcák mentén a beépítés karakterét jellemző érték általában 1,5-2, ritka esetben 3.  Emellett nincs megfogalmazva semmilyen elvárás az új épületek minőségével, esztétikájával kapcsolatban. Még további bontások nélkül is 21 üres telek vagy már megcsonkított épület található a belső tömbökben a védett részen. Ilyen durva szabályozás mellett teljesen átalakul a negyed utcáinak, tömbjeinek, beépítésének léptéke, jellege, hangulata

A meglévő és újonnan kiadott bontási és építési engedélyek többsége ellentétes az UNESCO elvárásaival, a védett negyed jellegével. Általában a belső szárnyak teljes bontását, és az egy-, két- vagy háromemeletes épületek belső szárnyainak helyére öt-hétemeletes épületrészek építését tartalmazzák még műemlék épületek esetében

Nincs elfogadva, de beterjesztve sem semmilyen törvényjavaslat a régi épületek, történelmi városrészek felújításának gazdasági támogatási rendszerére, de nem is ígérik.

A 2009-re, majd 2010-re ígért Világörökségi Törvényt egyik évben sem nyújtották be a Parlamentnek, most 2011-re ígérik.

2011. április 14.                                                                                                ÓVÁS! Egyesület

 

Válaszok az UNESCO-nak küldött 2001. január 31-i Megőrzési állapotjelentésre

 

– A védett negyed területén az elmúlt két évben a jelentés szerint nem nagyon történt semmi, de ez elsősorban a gazdasági válságnak köszönhető. Valóban nem sok minden történt, de mégis sikerült lebontani házat, belső szárnyakat, és több esetben sikerült újabb emeleteket, tetőtereket építeni régi házakra. Sikerült ez alatt újabb engedélyeket is kiadni a 2008-ban elfogadott, bizonyítottan törvénysértő szabályozási terv alapján. A továbbra is belső szárnyak bontásáról, öt és hétemeletes új épületek építéséről szóló tervek bármelyik pillanatban életre kelhetnek, időzített bombák

– A korábban kiadott hatályban lévő 8 db. bontási-építési engedélyt a jelentés kevésnek tartja. Ezt lehet kevésnek nevezni, de megvalósulásuk súlyos következményekkel jár az amúgy is igen sok helyen megbontott városrész esetében. Köztük van például a Dohány utcai zsinagóga közvetlen szomszédságában a három telken épülő hétemeletes 147 lakásos lakópark 4 szintes mélygarázzsal, silány tervvel.

– A jelentés azt sugallja, hogy mintha már minden rendben lenne, mivel a veszélyes döntéseket meghozó önkormányzati vezetők bűnügyi eljárás alatt vannak. Ez valóban így van és a kerületben új vezetés működik, de a még a régi vezetés által 2008 szeptemberében elfogadott szabályozási terv továbbra is érvényben van, holott nem vette figyelembe az UNESCO elvárásait, elsősorban a befektetőknek kedvez, törvénysértő és alkotmányosa is aggályos. Ezt 2009 júliusában a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa megállapította. Az UNESCO figyelmeztetései óta a régi engedélyek, hozzájárulások mellé így egy törvénysértő terv alapján a védett területen 9, annak határán 12 új engedélyt adtak ki vagy ennyi van folyamatban.

– Az UNESCO figyelmeztetések egyik erősen hangsúlyozott pontja volt és az ígéretek között is szerepelt a gazdasági ösztönző rendszer kialakítása, ami a történelmi épületek bontása helyett azok felújítását segítené elő.  A jelentés alapján úgy tűnik, erre még újabb éveket várhatunk.

 – A Kezelési Terv és a Kezelő Szervezet érvényesítése a jelentés szerint azért lett leállítva, mert a Világörökség törvény megalkotásával „új erősebb jogi státusznak megfelelő Kezelési Tervnek kell elkészülnie.” A világörökségi területekre és védőzónájukra vonatkozó Kezelési Terv 2005 óta kész. Azóta egy fiókban hever, együtt a 2009 óta létező Kezelő Szervezet felállításának anyagával. 2005 óta 6 év telt el teljes tehetetlenségben és kiszolgáltatottságban, folyamatos rombolással és felháborító méretű és minőségű új épületek felépítésével, amit mind el lehetett volna kerülni pusztán a 2005 óta létező Kezelési Terv Megőrzési követelményeinek érvényesítésével, betartásával.

A Világörökség törvényről a jelentés azt írja. hogy 2011-ben valószínűleg elfogadják és ez majd mindent megold. A törvény érvényesítése azonban időigényes folyamat. A törvény elfogadásától számítva legjobb esetben is további két- három évet vesz majd igénybe, amíg eljutnak a Kezelő Szervezetek (Ügynökségek) felállításáig és az általuk szabott program mentén az új tervek elkészítéséig, majd elfogadásáig. A kérdés az, mi lesz a régi pesti zsidónegyed és a világörökségi területek sorsa mostantól 2013-ig, esetleg 2014-ig?

2011. április 14.                                                                                                ÓVÁS! Egyesület