Nem lesz változtatási tilalom a zsidónegyedben

Hírszerző, 2008. május 29.

„SIR LANCELOT BÁTRAN MEGFUTAMODOTT” – NEM LESZ VÁLTOZTATÁSI TILALOM A ZSIDÓNEGYEDBEN

A Fővárosi Közgyűlés leszavazta a zsidónegyed változtatási tilalmára vonatkozó előterjesztést.

Az SZDSZ-es kezdeményezés az éjszakába nyúló közgyűlésen éles vitát váltott ki.

A Belső-Erzsébetvárosra – másképp a zsidónegyedre – vonatkozó, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által elrendelt változtatási tilalom május végén lejár. Az Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés a Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) elkészültéig, legkésőbb három évig rendelt volna el változtatási tilalmat.

A pontonkénti szavazás során az előterjesztést mindössze néhány SZDSZ-es képviselő támogatta, az MSZP nemmel szavazott, a Fidesz pedig tartózkodott.

Hunvald György VII. kerületi polgármester a vitában pontatlannak, törvénysértőnek és hányavetinek minősítette az előterjesztést. Szerinte a kezdeményezés a Fővárosi Önkormányzat egy ügyosztályának érdekeit szolgálja a kerületben élők érdekeivel szemben.

A közgyűlésben szót kapott az ÓVÁS! egyesület nevében Ladányi János szociológus, aki elmondta: a kerületet vezető bürokrácia vitatkozik saját lakosaival, a területen a vészkorszakban meggyilkoltak emlékével, és a nemzetközi szerződésekben vállaltakkal. (A szóban forgó városrész a világörökségi területnek számító Andrássy út ún. pufferzónája.) Ladányi hozzátette: nemcsak azzal van baj, amit bontanak, hanem azzal is, amit építenek.

Bojár Iván András, a főváros SZDSZ-es városarculati tanácsnoka felszólalásában közölte: bontásos városrehabilitáció a hatvanas évek óta nem létezik. Az ugyancsak SZDSZ-es Z. Halmágyi Judit által elmondottakkal párhuzamosan Bojár jelezte: a változtatási tilalom csak a KSZT elkészültéig lenne érvényben, ez vállalható.

Ikvai-Szabó Imre cáfolta Hunvald György azon kijelentését, miszerint az előterjesztés törvényt sértene. Ezt megerősítve Demszky Gábor főpolgármester elmondta: a világörökségi szabályok szerint a fővárosnak joga van az ügyben megnyilvánulni – e tekintetben az ügyet Demszky a turulszobor ügyéhez hasonlónak nevezte -, és a zsidónegyed kérdése nemcsak fővárosi, hanem országos jelentőségű.

A főpolgármester úgy fogalmazott: tudja, hogy a közgyűlés két nagy pártja leszavazza az előterjesztést, mégis úgy gondolja, hogy érdemes volt felvetni a témát. „Az előterjesztés lényege az értékmentés” – indokolta Demszky Gábor a kezdeményezés támogatását. Az előterjesztés jogszerűségét Tiba Zsolt főjegyző is megerősítette.

Steiner Pál szocialista frakcióvezető rossznak, ostobának és értelmetlennek nevezte a változtatási tilalomról szóló közgyűlési vitát, azt pedig sértőnek tartja, hogy a főpolgármester az ügyet a turulhoz hasonlította.

Ikvai-Szabó Imre a szavazás eredményét a Hírszerzőnek úgy minősítette: „Sir Lancelot bátran megfutamodott”.