Pesti zsidónegyed

Webradio.hu, 2008. szeptember 2.

Alternatív tanulmányt készítenek az erzsébetvárosi civilek Budapesten az ottani zsidónegyed védett részeinek megmentéséről és azok hasznosításáról, terveik szerint év végére.

Elégedetlenek ugyanis a kerület készülő szabályozási tervével, mert az szerintük nem segíti a zsidónegyed történelmi épületeinek megóvását. Több házat részben vagy teljesen le akarnak bontani, és oda nem illő, az eddiginél jóval magasabb épületeket terveznek a helyükre – hangzott el több civil szervezet közös sajtótájékoztatóján kedden a fővárosban.

A belső-erzsébetvárosi zsidónegyed 2002 óta világörökségi védőzóna. Michel Polge, az UNESCO szakértője év eleji jelentésében a bontások leállítását és azonnali moratórium elrendelését javasolta az érintett területen. A moratórium viszont csak 2008. február elsején lépett életbe, és addig a civilek tudomása szerint több építésügyi engedélyezési eljárást is elindítottak, illetve engedélyeket adtak ki. A régi házak védelmezői úgy látják: az önkormányzat inkább a beruházók érdekeit védi, nem a történelmi épületeket.

A kerület készülő szabályozási tervét ráadásul az önkormányzat időközben kettébontotta. Az első, elfogadásra váró rész a civilek álláspontja szerint nem nyújt kellő védelmet a zsidónegyednek – a beépíthetőségi mutatók például a régiek maradtak. Ha elfogadják, úgy tudni, a védett részen több mint 40 helyen indulhat építkezés. A civil szervezetek információi szerint a védett területen legalább 10, a nem védett, de a zsidónegyed szomszédságában lévő részen 8 épületet bontanának le részben vagy teljesen – mondta Perczel Anna építész, az ÓVÁS! Egyesület alapító tagja. A tervezet második ütemébe kerültek azok az intézkedések, amelyek bizonyos mértékig védték volna a régi házakat – ennek elfogadásának határideje azonban bizonytalan, miközben az épületek egyre pusztulnak.

Az első tervezetet hamarosan elfogadhatja az erzsébetvárosi önkormányzat, annak ellenére, hogy azt felsőbb fórumokon is kifogásolták, köztük a fővárosi főépítész. Utóbbit azonban a zsidónegyed védelmezői szerint nem vette figyelembe a kerület, azért, mert nem akar kártalanítást fizetni a beruházóknak az építési övezet megváltoztatása miatt. Kollonay Enikő, a Szindikátus Egyesület tagja a sajtótájékoztatón úgy vélte: a helyi szabályozási terv kidolgozásánál nem vették figyelembe az örökségvédelmi előírásokat, nem készítettek például hozzá örökségvédelmi tanulmányt.

Az ÓVÁS! Egyesület alapító tagja arról számolt be, hogy a Soros Alapítványtól kapott támogatás segítségével saját és külső szakértők alternatív tanulmányt készítenek a zsidónegyed megmentéséről, hasznosításáról – valószínűleg év végére. Ez nem szabályozási terv lenne, mivel ilyet csak az önkormányzat megbízásából lehet készíteni. Vázolnák viszont, hol lehetne több zöld terület, milyen fákat, épületeket kellene megvédeni, hogyan lehetne rendbehozni a műemlék házakat. Elemzést is mellékelnének arról, mennyi idő alatt térülhetne meg a felújításba fektetett pénz – tette hozzá Perczel Anna.

A civilek újabb demonstrációt egyelőre nem terveznek. Bakó Katalin, a Nagydiófa Egyesület titkára viszont kilátásba helyezett tüntetést arra az esetre, ha mégis hozzáfognának a Nagydiófa utca 8. szám alatti, már kiürített ház bontásához. Az egyesület korábban éppen ennek a háznak a megmentéséért jött létre.