Tíz újabb gyanúsítottja van a VII. kerületi ingatlanpanamának

Index , 2009. július 29.

Hunvald György VII. kerületi polgármester korábbi üzlettársa is gyanúsított lett a VII. kerületi ingatlanügyben: az ügyészség szerint a férfi rendszeresen kenőpénzt adott Hunvaldnak, aki cserébe kerületi megrendelésekhez juttatta. Így Hunvaldot az eddigi tételek mellett üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel is gyanúsítják. A szálat felfejtő ügyészség több házkutatást tartott, és Hunvald üzlettársán kívül kilenc másik embert is meggyanúsított.

Tíz újabb gyanúsítottat hallgatott ki júliusban a Központi Nyomozó Főügyészség a VII. kerületi ingatlanügyben. Közben az ügyészség szerint Hunvald György polgármester bűnlajstroma is bővül: már fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel is gyanúsítják. (Eddig Hunvaldot kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással és csalással vádolták.)

Az új gyanú oka, hogy a most kihallgatott gyanúsítottak között van Hunvald kettős állampolgárságú régi ismerőse, korábbi üzlettársa. A férfi a főügyészség szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2003-tól 2008 végéig több millió forint vesztegetési pénzt adott át Hunvaldnak, aki cserébe VII. kerületi önkormányzati megrendelésekkel látta el az ismerőse érdekeltségébe tartozó céget. Az említetett férfi például Hunvaldék keszthelyi nyaralóvillájának kialakítását is több millió forinttal támogatta. (A Magyar Hírlap szerint Hunvald több százmillió forintért vette az ingatlant, és felújítására is vagy 200 milliót költött.)

 A főügyészség szerint így megalapozott a gyanú, hogy Hunvald ismerőse folytatólagosan a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetést követett el. A gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsításközlés és az őrizetbe vétel ellen egyaránt, panaszát azonban a Legfőbb Ügyészség elutasította. A gyanúsítottal szemben a nyomozási bíró lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Hunvald szintén tagadta az új vádakat.

A főügyészség ezen újabb bűncselekményekhez kapcsolódóan (a két gyanúsítottat érintően) több helyszínen házkutatást tartott, amelyek során több releváns bizonyítékot foglalt le. A nyomozást folytató főügyészség szerint a tíz új gyanúsított közül hat strómanként működött közre az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégekben, mivel csak névlegesen voltak a cégek tulajdonosai, illetve ügyvezetői.

Ezeket az embereket (hasonlóan az ügyben korábban már kihallgatott 5 további „strómanhoz) közokirat-hamisítás elkövetésével gyanúsítja a főügyészség, mivel közreműködtek abban, hogy valótlan adatok kerüljenek a közhiteles cégnyilvántartásba. A gyanúsítottak közül ketten elismerték a terhükre rótt bűncselekményeket, míg a többiek tagadták. Négy gyanúsított panasszal élt a gyanúsításközléssel szemben.

A hat új strómannak az ügyészség szerint három megbízója van, akik a háttérben maradó tényleges tulajdonosai voltak az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégeknek. A megbízókat felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt vonta eljárás alá a főügyészség. Mindhárom gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítással szemben.

Emlékeztetőül: az ügyben eddig összesen 16 önkormányzati ingatlan értékesítésével, 346 millió forint vesztegetési pénz átadásával, több önkormányzati lakással, illetve családtag részére történő „jövedelem-kiegészítéssel” kapcsolatban gyanúsítottak meg embereket. Az gyanúsítottak a VII. kerületi önkormányzatnak (a nyomozás eddigi adatai szerint) összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.