AZ ÓVÁS! KÖZHASZNÚ EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE 2018-BAN

Mint 2004. évi megalakulásunk óta minden évben, továbbra is folytattuk ingyenes tanácsadásainkat, konzultációinkat a hozzánk forduló egyetemistáknak és lakóknak. Ugyanúgy, ahogy eddig, ingyenes városvezetéseket tartottunk a zsidó negyedben. Rendszeresen egyeztetettünk más civil szervezetekkel elsősorban a vári beépítések, a magas házak és a Városliget beépítésével, múzeumi negyeddé változtatásával kapcsolatban.

2018. február 10-én részt vettünk az UNESCO-ICOMOS misszió civil szervezetekkel történt találkozóján, ahol átadtuk részükre az erre az alkalomra készített angol nyelvű, fotókkal illusztrált összeállításunkat a világörökséget érintő problémákról. Ezt követően rendszeresen leveleztünk: tájékoztattuk és tájékoztatást kértünk az UNESCO-tól és szakmai szervezetétől az ICOMOS-tól, különös tekintettel arra, hogy a magyar állam semmilyen tájékoztatást nem adott a misszió jelentéséről.

2018 márciusában pályázatot adtunk be az egyesület működtetésének (könyvelési díj, bankköltség, egyéb költségek) biztosítására (NEA), ahol 150.000 Ft.-t nyertünk.

A VII. kerületi önkormányzat 2018 július 11-i dátummal – a nagy siker hatására – megbízta az ÓVÁS! Egyesületet az Ami látható, és ami láthatatlan című, az Erzsébetváros zsidó örökségéről szóló 2013-ban kiadott kötet javított-aktualizált változatának elkészítésére, amelyért az ÓVÁS! Egyesület 3.067.050 Ft. megbízási díjat kapott. Ez az összeg a kötet kilenc írójának, három fotósának, a kötet szerkesztőjének, korrektorának és tipográfusának díjazása között oszlott meg. Az ÓVÁS! érintett tagjai ettől kezdve novemberig ezen dolgoztak.

2018. november 16-án csatlakoztunk az Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) által kezdeményezett magasházakról szóló szakmai és civil szervezetek nyilatkozatához, melyet a kezdeményezőn és rajtunk kívül az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Budapesti Városvédő Egyesület, a Levegő Munkacsoport, valamint a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaru Nostra) írt alá.

Az Ami látható, és ami láthatatlan című kötet javított-aktualizált változata 2018 november végére készült el. Hivatalos bemutatására 2018. december 16-án került sor a VII. kerületi Zsidó Történeti Tárban, a Csányi utca 5.-ben. Az ÓVÁS! által szervezett bemutató a 2019-es évre halasztódott.

Terveink többek között 2019-ben:

Tovább folytatjuk a kutatásunkat a Kik éltek, kik építettek itt? című weboldalunkon (lathatatlan.ovas.hu) a Budapest arculatához történt zsidó hozzájárulásról 1844-1944 között, a VI. és VII. kerület után a XIII. kerületre is kiterjesztve.

Szeretnénk rendbe hozni a VII. Király utca 15. szám alatti épület hátsó udvarán 2006-ban létesített gettó emlékhelyet hosszú távon is működően, elsősorban tájépítészeti eszközökkel. A tervezéshez és megvalósításhoz szükséges pénzt pályázati úton és adományokkal tervezzük megvalósítani.

A MAZSIKE felkérésére 2019. szeptemberében fotókiállítással és dokumentumfilmek vetítésével veszünk részt a Klauzál téren tartandó Judafest rendezvényen.

Budapest, 2019 május 28.
Összeállította: Perczel Anna