„A helyzet elég nehéz”

Biczó Gabriella, Építészfórum, 2008. szeptember 7.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 28-án úgy döntött, hogy szinte akadálytalanul lehet bontani Erzsébetváros zsidónegyedében. Az Ikvai-Szabó Imre és Hagyó Miklós, főpolgármester-helyettesek rehabilitációs szabályozási tervre vonatkozó előterjesztését nagykoalícióban utasította el a Közgyűlés. Hunvald György, MSZP-s VII. kerületi polgármester ellenjavaslatát elfogadva, a Fővárosi Közgyűlés gyakorlatilag nem állt ki sem a közérdek, sem az örökségvédelem, sem a rehabilitáció mellett. A döntést követően közös sajtótájékoztatót tartott három civil szervezet, az ÓVÁS!, a Nagydiófa Egyesület és a Szindikátus Egyesület

„A helyzet elég nehéz” – fogalmazott Perczel Anna építész, az ÓVÁS! Egyesület képviseletében. A Fővárosi Közgyűlés döntése azért fontos, mert Belső-Erzsébetváros nagy része, az ún. régi, pesti zsidónegyed 2002 óta a világörökségi listán szerepel, 2005 óta pedig műemléki jelentőségű területként is védelmet élvez. Illetve, kellene, hogy élvezzen. Elméletileg a negyed a lehető legmagasabb szinten védett, a bontási engedélyek kiadása, és maguk a bontások azonban továbbra is folynak.

A rehabilitációs terv ilyen módon történt elfogadása, két szakaszra ütemezése, az UNESCO elvárásait figyelmen kívül hagyja, így a világörökségi cím elvesztésével járhat. „Az UNESCO álláspontja szerint nem csak le kell állítani a bontásokat, hanem a védettség azt is jelenti, hogy az épületeket megtartva kell elindítani a rehabilitációt. Az UNESCO erre kérte a magyar államot.” – mondta a sajtótájékoztatón Perczel Anna. Hozzátette, hogy környezetvédelmi és örökségvédelmi hatástanulmányt a készülő rendezési tervek nem tartalmaznak. Az összes kiadott bontási és építési engedély sürgős felülvizsgálatára lenne szükség.

Holló utca; fotó © 2008 Vargha János
Dob utcai rém-tömör új beépítés; fotó vm
a Gozsdu-udvar a Holló utca felől, 2008; fotó vm

Dr. Kollonay Enikő a Szindikátus Egyesülettől elmondta, hogy a jogkövetést figyelemmel kísérve megállapítható, hogy a rehabilitációs terv és az UNESCO egyezmény tökéletes ellentétben állnak egymással. „A tervezet, nem felel meg, sem a szakmának, sem a civileknek és nincs szinkronban az örökségvédelemmel sem. A szakmai érveket elnémították.” A Szindikátus Egyesület jogásza elmondta, hogy az egyeztetési eljárás során nem született egyetértés a legmagasabb szakmai fórumok részéről, azaz az állami főépítész, a fővárosi főépítész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, és a civilek részéről sem. Dr. Kollonay Enikő hozzátette, hogy mindezek fényében, vizsgálatot fog kezdeményezni a Szindikátus Egyesület. „Aggályos az előterjesztés és a szavazás is. Ő is hangsúlyozta, hogy nem készült örökségvédelmi hatástanulmány, pedig kötelező lenne, és anélkül semmiféle további terv nem lenne elfogadható.

„A védelem kötelezettség és nem szavazás kérdése” – mondta Bakó Katalin a Nagydiófa Egyesülettől. Bakó Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy Belső-Erzsébetvárosban kizárólag a beruházók érdekeit veszik figyelembe, az örökség- és környezetvédelmi közérdeket viszont semmibe veszik. Nem utolsó sorban pedig a kerületben élő magántulajdonosok érdekeivel sem törődik az önkormányzat. „Elvárjuk, hogy mérlegeljék az egymással szembenálló érdekeket. A világörökségi szabályok, mint nemzetközi szerződéseken alapuló előírások, azonban kötelezőek, és nem képezhetik mérlegelés tárgyát” – szögezte le Bakó Katalin.

Holló utcai új,
Holló utcai új,

Az epiteszforum.hu-n többször beszámoltunk a zsidónegyed sorsáról, a civilek tiltakozásáról, a hosszú évek óta tartó vitákról és a szűnni nem akaró bontásokról. Mint köztudott, a Fővárosi Közgyűlés rövid időre ideiglenes védelem alá helyezte a területet, de meghosszabbítását a képviselők már nem szavazták meg. Egyedül a fővárosi főépítészi iroda és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes tett kísérletet arra, hogy a világörökségi egyezmény szabályainak megfelelő védelmi előírások bekerüljenek a fővárosi és a helyi szabályozási tervekbe. A májusi közgyűlés azonban nemet mondott a javaslatokra. Most, augusztus 28-án pedig a jóval lazább, és a bontásokkal szemben elnéző Hunvald György-féle ellenjavaslatot szavazták meg a Közgyűlésben.

A negyedben a bontások tovább folytatódhatnak, átalakításra kerül az Akácos Udvar, a Nagydiófa utca 8. szám alatt található lakóépületnél, tereprendezés címszóval, fákat vágnak ki, két Dob utcai zöld területet pedig beépítenek.

Az ÓVÁS! Egyesület alternatív terv kidolgozására készül, tájépítészek, építészek, gazdasági szakértők bevonásával. A Soros Alapítvány támogatásával készülő terv arra keresi a választ, mit lehetne kihozni a negyedből jelenlegi állapotában. A zsidó negyedeket ugyanis Európa számos városában felújították, remekül megőrizve a régi épületeket, de persze mai használatra hangolva, aminek következtében mindenhol izgalmas, pezsgő városrészekké alakultak át.