Aggódik az UNESCO a budapesti épületek miatt

 Forrás: www.mr1-kossuth.hu ; 2008. július 16.

Aggódik az UNESCO Világörökség Bizottsága, mégpedig a budapesti ügyek miatt. Kifogásolja az értékes régi épületek folyamatban lévő bontását az Andrássy úti világörökségi helyszín környékén, különösen a zsidónegyedként emlegetett Belső-Erzsébetvárosban. Ugyancsak aggódnak amiatt, hogy a régiek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Mezős Tamás rádiónknak elmondta: tavaly ősszel járt Budapesten a francia állami főépítész, Michel Polge. Az UNESCO küldötteként megnézte a világörökségi területet, illetve a Belső-Erzsébetváros, a zsidónegyed állapotát. Erről a látogatásról készült egy jelentés, amelyben a többi között az szerepel, hogy változtatási tilalmat kell elrendelni a területen. A VII. kerület polgármesterével folyamatosan egyeztettek erről – mondta Mezős Tamás, aki emlékeztetett: az UNESCO a Polge-jelentés alapján megfogalmazott határozatból kivette a moratóriumot mint javaslatot, mert az időközben megvalósult. A belső-erzsébetvárosi területen jelenleg is változtatási tilalom van.

Felvetésünkre, hogy a Nagydiófa utcában még most is tiltakoznak, mert az egyik épület bontása hamarosan megkezdődik, Mezős Tamás elmondta: a Nagydiófa utca 8. a változtatási tilalom életbe lépése előtt került a bontási listára.

„Azt szoktam mondani, hogy abban az esetben, ha múzeumi tárgyként, műtárgyként értékeljük az épületeket, ezek előbb-utóbb elvesztik funkciójukat és önmaguktól fognak elpusztulni. A Nagydiófa 8. szám alatti épület egy többszörösen átépített földszintes épület. Ahogy azt a városrendező szakmában szokták nevezni: egy térbeli foghíj helyzet van, két oldalán magasabb épületekkel és városszerkezetileg ez megváltoztatandó, megváltoztatható.

A változtatási tilalom azt jelenti, hogy addig, amíg nincs konkrét intézkedés a Belső-Ezsébetváros 2526 épületéről, addig nem fog semmi sem történni” – magyarázta Mezős Tamás. „Ez egy olyan pillanatnyi levegővételnyi szünet, amikor nem az események után rohanva próbáljuk meg eldönteni, hogy mit is tegyünk az egyes épületekkel, hanem előre intézkedünk és meghatározzuk azt, hogy a befektetők mit tehetnek akkor, ha elhatározzák, hogy azon a területen dolgoznának” – tette hozzá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.