Befejeződött a Világörökség Bizottság 32. ülésszaka

vilagorokseg.hu, 2008. július 11.

A Világörökség Bizottsága 27 új helyszín felvételéről döntött a Világörökségi Listára.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) 2008. július 2-10. között a kanadai Québecben tartotta 32. ülésszakát.

A Világörökség Bizottsága 27 új helyszín felvételéről döntött a Világörökségi Listára. Az új helyszínek közül 19 kulturális, 8 pedig természeti kategóriában nyerte el a világörökségi címet. Négy Részes Állam – Pápua Új-Guinea, San Marino, Szaúd-Arábia és Vanuatu – az idén első alkalommal került fel egy-egy helyszínével a Világörökségi Listára.

A Világörökség Listán mostantól tehát összesen 878 helyszín szerepel, amelyek közül 679 kulturális, 174 természeti és 25 vegyes besorolású; a helyszínek 145 Részes Állam területén találhatók.

Az új kulturális világörökségi helyszínek:

• Preah Vihear Szentély (Kambodzsa)
• Fujian Tulou földházai (Kína)
• Stari Grad síkvidék (Horvátország)
• Camagüey történelmi városközpontja (Kuba)
• Vauban erődök (Franciaország)
• A modern építészet lakóházai Berlinben (Németország)
• Az iráni örmény kolostoregyüttesek (Irán)
• Baha’i zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában (Izrael)
• Mantova és Sabbioneta (Olaszország)
• A Mijikenda Kaya erdők (Kenya)
• Melaka és George Town, a Malakkai-szoros történelmi városai (Malajzia)
• San Miguel védővárosa és a Jesús Nazareno de Atotonilco Szentély (Mexikó)
• Morne-hegy kultúrtáj (Mauritius)
• Kuk ősi földművelő helyszín (Pápua Új-Guinea)
• San Marino történeti központja és a Titano-hegy (San Marino)
• Al-Hidzsr régészeti lelőhely (Madâin Sâlih) (Szaúd-Arábia)
• A Kárpátok szlovák részén épült fatemplomok (Szlovákia)
• A Rhaetiai Vasút az Albulda / Bern kultúrtájon (Svájc és Olaszország)
• Roi Mata vezér birtoka (Vanuatu)

Az új természeti világörökségi helyszínek:

• Joggins ősmaradványos sziklapart (Kanada)
• Mount Sanquingshan Nemzeti Park (Kína)
• Új-Kaledónia lagúnái: a változatos zátonyok és a társult ökoszisztémák (Franciaország)
• Surtsey szigete (Izland)
• Saryarka – Észak-Kazahsztán sztyeppéi és tavai (Kazahsztán)
• A Monarch lepke bioszféra rezervátuma (Mexikó)
• A svájci Sardona tektonikus aréna (Svájc)
• Socotra szigetcsoport (Jemen)

A VÖB a minden esetben napirendre kerülő feladatok között részletesen foglalkozott a Világörökség Listán szereplő helyszínek megőrzési állapotával. Az eddigi 851 világörökségi helyszín közül 127-ről készült részletes jelentés, s ebből 62 helyszín helyzetének áttekintésére került sor.

A megőrzési állapotjelentések között két magyar helyszín szerepelt, Budapest és a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj.

Budapestet a VÖB a megtárgyalandó tételek közé sorolta; a vita során a magyar hozzászólást – amely többek között jelezte, hogy 2008 februárja óta változtatási tilalom van a területen – figyelembe véve hozott határozatot. Eszerint a Világörökség Bizottság aggodalmát fejezte ki a nagy építészeti értékű és városképi jelentőségű régi épületek folyamatban lévő bontása miatt az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájában, különösen a zsidónegyedként említett Belső-Erzsébetvárosban. Ugyancsak aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a régi épületek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek, melyek mélyrehatóan átalakítják a negyed építészeti értékét és városképi jelentőségét. A VÖB felkérte a Részes Államot, hogy tegye meg a következő lépéseket: vizsgálja meg újra egyenként a már kiadott bontási engedélyeket az engedélyek tulajdonosaival való megegyezés érdekében, különös tekintettel a meglévő épített örökség megőrzésére. Fontolja meg a védőzónára vonatkozó, az építészeti és városképi értékeket megőrző, szigorúbban érvényesíthető fejlesztési terv kialakítását. Dolgozzon ki olyan pénzügyi eszközöket (adókedvezmény vagy támogatás), melyek dinamikus módon nem a bontásra és az új építkezésre, hanem a felújításra és a helyreállításra késztetik az építkezőket, a befektetőket. A VÖB arra is felkéri Magyarországot, hogy tárja fel az egykori gettó fal maradványait, és tegyen 2009. február elsejéig a Világörökség Bizottságnak részletes jelentést a zsidónegyed városrendezési helyzetéről és az érvényben lévő megőrzési lépésekről.

A Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj esetében a vita nélkül elfogadott határozat arra biztatja a magyar felet, hogy működjön együtt a szlovák féllel a helyszín határon átívelő kiterjesztése érdekében, mint azt a VÖB 26. ülésén (Budapest, 2002) elfogadott döntés tartalmazza. A VÖB tudomásul veszi a Részes Állam által beadott részletes jelentést a szerencsi biomassza erőmű beruházási tervéről, mely tartalmazza a helyzet elemzését és a tervezett lépéseket. Egyben sürgeti a Részes Államot, hogy minél előbb adjon mindenre kiterjedő részletes tájékoztatást a készülő világörökségi szempontú hatástanulmányról. A VÖB felkéri továbbá Magyarországot, hogy 2009. február elsejéig nyújtsa be a tokaji helyszínről a Világörökség Központnak naprakész megőrzési állapotjelentését, amelyet a Világörökség Bizottság 33. ülésén, 2009-ben tárgyal majd.

Az előző években lefolytatott „Időszaki jelentéstétel” – amelynek keretén belül a Részes Államoknak minden, 1998 előtt felvett világörökségi helyszínük megőrzési állapotáról jelentést kellett benyújtaniuk a Világörökség Központnak – utómunkálatai során foglalkoztak a négy érintett magyar helyszínnel (Hollókő, Budapest, Aggtelek, Pannonhalma) is. Közülük hárommal (Hollókő, Budapest, Pannonhalma) kapcsolatosan nyújtott be Magyarország a pontosabb lehatárolást, és annak térképi megjelenítését tartalmazó előterjesztéseket – ezeket a VÖB elfogadta. Elfogadta továbbá az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai szlovák-magyar közös helyszín lehatárolásának az úgynevezett „kisebb határmódosítás” keretében benyújtott módosítási kérelmét a világörökségi helyszín magyarországi lehatárolásának korrigálásáról. Ennek értelmében most már az Esztramos barlang is hivatalosan a világörökség részét képezi. Egyben a helyszín magyar oldalán kijelölt védőzónát is elfogadta a VÖB.

A VÖB áttekintette továbbá a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listáján szereplő harminc helyszín helyzetét, és valamennyit továbbra is e listán tartotta.  A drezdai Elba-völgy esetében az azon átívelő autópályahíd már megkezdett építési munkái miatt a VÖB komolyan foglalkozott a helyszín törlésének a lehetőségével a Világörökség Listáról. Végül Drezda még egy utolsó esélyt kapott a munkálatok leállítására, az eredeti állapot visszaállítására – amennyiben ez nem történik meg, a VÖB jövőre törli a helyszínt a Világörökség Listáról.

A Világörökség Bizottság ülésén foglalkozott még átfogó, stratégiai jellegű kérdésekkel is, áttekintette a globális klímaváltozás várható hatásait a világörökségi értékekre. Befejezésként arról határozott, hogy a következő ülésre 2009-ben a spanyolországi Sevillában kerül sor.