AZ ÓVÁS! ZSIDÓ ÖRÖKSÉGRŐL SZÓLÓ KUTATÁSA

ELŐZMÉNYEK

2013 során az ÓVÁS! Egyesület a VII. kerületi önkormányzat felkérésére könyvet készített Erzsébetváros zsidó örökségéről, Ami látható, és ami láthatatlan címmel. Ennek során elkezdődött egy kutatás az épületekben kifejezhető zsidó hozzájárulásról. Ezt tervezzük folytatni Kik éltek, kik építettek itt? címmel az Erzsébetváros, a Terézváros, a Lipótváros és az Új Lipótváros területén.

Budapest esetében a zsidó hozzájárulás különböző formáival eddig is nagyon sokan foglalkoztak, ennek komoly irodalma van. Az újdonság ebben a programban a főváros arculatához történt hozzájárulás jellegének és mértékének vizuálisan is megfogható, épületek segítségével történő bemutatása.

A KUTATÁSRÓL

Az első évben külön weboldal készül a projekthez, ahol térképen tüntetjük fel a zsidó építtetők által építtetett és zsidó építészek által tervezett épületeket az Erzsébetváros, a Terézváros, az Új Lipótváros és esetleg a Lipótváros területén, így jelezve a zsidó hozzájárulás építészeti mértékét ezekben a városrészekben. Ugyanezt három jelentős korszakot jelző történeti térképen is be szeretnénk mutatni. (mi történt 1840-től 1873-ig? 1895-ig? és 1918-1945-ig?). Csak a ma is látható épületekről lesz szó, azokról, amelyek között ma járunk, sétálunk, vagyis azokról, amelyek hozzájárulnak Budapest mai arculatához.

A térképen megkülönböztetetten jelezzük majd azokat a legjelentősebb vagy legérdekesebb épületeket, amelyeket a weboldalon külön ismertetünk leírással, fotókkal. Olyan épületekkel foglalkozunk külön is, ahol jelentős, olykor világhírű zsidó személyiség élt, vagy amelyeket kiemelkedő zsidó építész tervezett, jelentős zsidó család építtetett és ahol valamilyen jelentős kezdeményezés történt (kávéház, mozi, kabaré, áruház, stb.).

HOL TARTUNK ÉS HOGYAN TOVÁBB?

Az első műhelybeszélgetésen a kutatási program első fázisát, az első 6 hónap eredményét ismertettük meg a meghívott szakértőkkel, hogy megtudjuk, mit gondolnak róla. Tanácsaik, kritikájuk alapján folytatjuk majd a kutatást és a weboldal további fejlesztését.

A második évben a kutatást szociológiai tanulmányok egészítik majd ki és végül dokumentumfilm is készül. A kutatási anyagot ugyancsak a második év során megosztjuk a Zachor Alapítvánnyal annak érdekében, hogy oktatási anyagként is működhessen. A két éves program kiállítással és kerekasztal beszélgetéssel zárul.

2015. január 22.