Beszélgetés Perczel Annával – 2009. október 1., 18 óra, Austeria Könyvesbolt

Az  AUSTERIA Kiadó és Könyvesbolt

(Krakkó – Budapest)

tisztelettel meghívja

 

2009. október 1-én, csütörtökön 18.00 órára.

 

Vendégünk Perczel Anna építész, az Óvás! Egyesület alapítója tagja.

A beszélgetést vezeti: Gyárfás Katalin.

Perczel Anna Védtelen örökség című könyve, mely 2007 végén jelent meg, osztatlan sikert aratott  mind a hazai, mind a külföldi szakmai, tudományos és irodalmi körökben. Ekkor már  a régi pesti zsidónegyed építészeti örökségének sorsa több éve állt  a közérdeklődés homlokterében. Neves szakértők, tudósok, írók, művészek, közéleti személyek és korábban vagy újonnan alakult civilszervezetek emelték fel szavukat az értékes épületek és az egész negyed védelmére – köztük sokan külföldiek. A sajtónak is folyamatosan témája a történelmi helyszín védelméért folytatott küzdelem, tényfeltáró újságírók szövevényes és erősen kétes üzleti manipulácókat fedeztek fel a háttérben. Az UNESCO világörökségi bizottsága külön szakértőt küldött a zsidónegyedben történtek kivizsgálására, és a magyar államhoz címzett összefoglaló jelentésében súlyos aggodalmát fejezte ki a tapasztalt tendenciák miatt.
            Miért védtelen még most is ez a sok történelmi vihart megért, de ennek ellenére még mindig megőrzésre érdemes, egyedi építészeti értékekkel rendelkező negyed?
Kinek mit kellene és lehetne tenni a még megmaradt értékekért? Voltak és vannak példák arra, hogy hasonló küzdelem sikerrel járt? A krakkói Kazimierz mennyiben lehet követendő példa? Perczel Annával, a könyv szerzőjével és a negyed legavatottabb ismerőjével való beszélgetés különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen az Austeria mind Krakkóban, mind Budapesten a történelmi zsidónegyedben talált otthonra.

 

 

Helyszín: Austeria Könyvesbolt

VII. Nagydiófa u. 30-32

www.austeria.hu

austeria@austeria.hu,

788 52 92