Franciák a pesti zsidónegyedért

Népszabadság, Rózsa Mihály • 2008. június 7.

Az UNESCO-jelentés készítője értetlenül szemléli a bontást

Magyarországon senki sem mondja, hogy bontani kell a pesti zsidónegyedben, mégis ez történik – értetlenkedett a Párizsi Magyar Intézetben megrendezett kerekasztal-beszélgetésen Michel Polge. Ő az a francia építész, aki az UNESCO megbízásából Budapesten megvizsgálta a területet, feltáró beszélgetéseket folytatott, és tapasztalatait, javaslatait jelentésben foglalta össze.

A szakember megerősítette, hogy a megoldást az épületek rehabilitációját elősegítő gazdasági ösztönzők bevezetése jelenti. Ezt a befektetők is így látják, de az érdekelt kerületek vezetése csak a rövidtávú haszonmaximalizálasban érdekelt. Az este másik előadója Perczel Anna építész, aki az Óvás! Egyesület képviseletében fotókkal illusztrálva mutatta be a több éve tartó rombolást, kiemelve, hogy nemcsak a jelenleg védelem alatt álló házak vannak veszélyben, hanem ennél sokkal nagyobb területeket fenyeget az ingatlanspekuláció.

Jean-Pierre Frommer, a Párizsi Magyar Kedd Egyesület vezetője, egy korábbi petíció szervezője a butaság és a pénzsóvárság megnyilvánulásának nevezte az erzsébetvárosi és terézvárosi vezetők döntéseit. Elmondta, hogy a bontások ügyében írt leveleire sem Sólyom László, sem Gyurcsány Ferenc nem válaszolt érdemben. Az előadásokat követő vitában több felszólaló a korrupció megfékezését tartotta a legsürgetőbb feladatnak, mások az építési szabályozások központosítását javasolták.

Az estet szervező Urbanisták Határok Nélkül nevű, párizsi székhelyű nemzetközi szervezet elnöke bejelentette, hamarosan megkezdik az aláírások gyűjtését egy új petícióhoz, amelynek segítségével európai szintre akarják emelni a pesti zsidó negyed megmentéséért folyó küzdelmet.