Nyilatkozat a Király utca 40-ről

Az ÓVÁS! Egyesület egy évtizede foglalkozik az 1844-ben Hild József által tervezett Király utca 40.-el, a leghíresebb Király utcai lakóházak egyikével. Ez az épület nemcsak az építész rangja, hírneve, az itt működő egykori Krúdy Gyula által is megörökített Bécsi söröző jelentősége és közkedveltsége, hanem legújabb kori története miatt is jelentős.

A műemléki utca karakterét meghatározó, kultúrtörténeti szempontból rendkívül értékes Hild József tervezte ház megkezdett bontása ellen, megmaradásáért 2006-ban hónapokon át tartó civil küzdelem folyt, mely végül részleges sikerrel járt: az épület törvénytelenül elkezdett bontását a műemléki hatóság leállította, a lakókat azonban akkorra már kiköltöztették. A tető nélküli, szándékosan tovább rongált üres épületet sorsára hagyták.

 A tulajdonos és a hatóság hibájából mára az épület életveszélyessé vált. Mindez szégyenszemre a világörökség részét képező, UNESCO által védett városrészben, nemzetközi szinten is műemléki jelentőségűnek elismert területen történt és történik!

Ugyanez következhet be a védett zsidónegyed területén belül még számos másik 2006-ban kiürített és megcsonkított műemlék épülettel, például a Dohány utcai zsinagóga közvetlen szomszédságában a Síp utca 8. és 10. vagy a Dohány utca 10. esetében.

 A Király utca 40. hiteles felújítására ugyan készült terv, de félő, hogy a befektető és a teljesen szétzilált, kétévente átszervezett, meggyengített hatáskörű műemléki felügyelet biztonsági okokra hivatkozva a jelenlegi helyzetet kihasználja a ház lebontására.

Az ÓVÁS! Egyesület ragaszkodik a Hild-ház megmaradásához, hiteles helyreállításához!

Az épület további pusztulását nem bontással, hanem megerősítéssel kell megakadályozni addig is, amíg felújítására végre sor kerül!

 

2014. augusztus 20.

ÓVÁS! EGYESÜLET