Merre tart Budapest régi zsidónegyede?

Kiállításmegnyitó
2014. február 27., 19.00

Jávor István és Fejér Martin képeiből mutatunk be válogatást. A két fotóművész jól ismeri Budapest zsidó negyedét és annak megvédendő értékeit, hosszú ideje kísérik figyelemmel és dokumentálják az ott zajló változásokat. A régi pesti zsidó negyedben élő emberekről, vallási közösségekről, iparosokról, kiskereskedőkről és az egyre szaporodó romkocsmákról készített fotóik az eltűnésre ítélt, de megmentésre váró múlt és a negyed mai életébe nyújtanak betekintést.

Ingyenesen látogatható.

Vetítés
2014. február 28., 20.00

A zsidónegyed életéről szóló Negyedem, negyeded (53′), Mesék a Zsidó negyedből (35′) és Bűvös város (15′) című, Jávor István által készített dokumentumfilmmek vetítése.

Ingyenesen látogatható.

Kerekasztal konferencia
2014. március 1., 14.00

A harmadik napon tartandó kerekasztal beszélgetésen, Budapest egyik legérdekesebb és mára talán nemzetközileg is legismertebb városrészéről, a VII. kerületi Régi pesti zsidó negyed jelenéről és jövőjéről lesz szó, (egy olyan negyedről, melynek sorsát veszélyeztetettsége miatt 2007 óta az UNESCO Világörökség Bizottsága is figyelemmel kíséri).

A beszélgetésben a negyed helyzetét és az európai zsidó negyedeket is ismerő magyar és francia civil szervezetek — a zsidó negyed megmentéséért 2004-ben alakult ÓVÁS!, a Mardis hongrois de Paris és az Association Paris Historique elnökei, az UNESCO szakértője, építész – urbanista, szociológus és újságíró vesznek részt.

Ingyenesen látogatható